En stor altan, staket och julbelysning skvallrar om att Peter och Ulrika Asps husvagn har stått på samma plats en längre tid. I förtältet är det lika ombonat som i vilket vardagsrum som helst, med vitrinskåp, tv och soffa.
Paret har haft husvagn sedan 1999. Så de visste vad de gav sig in på när de sålde huset försommaren 2018 och flyttade till Djulö camping permanent.
– Vi har tre barn och när de flyttade hemifrån blev huset för stort. Vi tittade på lägenheter först, men så ville jag inte bo, säger Peter Asp.
Tanken på att bo i husvagnen för gott, började växa sig allt starkare. Det skulle innebära betydligt mindre skötsel och pengar över till resor och restaurangbesök.
Vänner och bekanta trodde inte sina öron när paret berättade om planerna.
– "Va, ska ni bo där på vintern? Är det inte för kallt?", var den vanligaste kommentaren.
I maj har det gått två år sedan flyttlasset gick – med det lilla som får plats i husvagn och förtält, som totalt är cirka 45 kvadratmeter.
– Ytan räcker gott och väl. Vi gav bort, sålde och slängde i princip allt. I början av rensningen var det jättesvårt, men när allt var borta så kändes det skönt, säger Ulrika Asp.
Det svåraste för Ulrika var att göra sig av med kläder och sina älskade handväskor. Tio favoritväskor valdes ut och nu är det "en in, en ut-strategin" som gäller för alla prylar i hushållet.
– Jag har kastat handväskor till förbannelse, säger Peter som samtidigt fick göra sig av med sin favoritpryl: en speldator.
En av de tre sönerna har upplåtit en del av sitt vindsförråd för förvaring av julsaker. I övrigt äger paret det som får plats i vagnen på 19,3 kvadratmeter. Och det ryms mer än vad man kan tro, i skåp längs med taket och under sitt- och sovplatser.
– Nu tänker vi till innan vi köper något, säger Ulrika.
Den nya bostaden är en Kabe Royal Hacienda 880 med bekvämligheter som golvvärme, ugn, mikro och dubbelsäng och ett förtält av stand-bymodell. All mat lagas i köket, som är centrum i vagnen, eller på grillen. Porslinet turas Peter och Ulrika om att diska i servicehuset intill. Där finns också dusch och toalett, även om det också finns i vagnen när nöden kräver. Men vattnet måste hämtas i kannor så enklast är att gå iväg för hygienärenden.
– Så länge vi orkar tömma toan och hämta vatten så kan vi bo så här, säger Ulrika.
Det ser inte Peter som något problem. Han har en liten vagn att hämta tre vattenkannor i taget med. Då kvävs bara två hämtningar i veckan. Det blir mer tid över till att träna och vara ute, och hushållsbestyren är minimala.
– Det tar bara 20 minuter att storstäda, säger Peter.
Gräsklippningen är överstökad på tio minuter, inklusive tiden det tar att hämta och lämna gräsklipparen som delas med några grannar. Förra vintern blev de tvungna att skotta taket för att inte riskera att det blev skadat av tyngden.
Det är varmt och skönt inomhus, medan förtältet värms upp med gasol när de har gäster och behöver mer yta. Boendekostnaden är i genomsnitt 2 500 kronor i månaden, mot tidigare cirka 7 000 kronor i huset, bortsett från underhållskostnaden.
Båda jobbar fortfarande i Flen. Peter renoverar motorer på Volvo parts och Ulrika är chefsassistent inom äldreomsorgen.
– Vi fastnade för Djulö camping, den är lagom stor och bra för barnbarnen. Vi har flera anhöriga i Katrineholm och har bra pendlingsavstånd till Flen, säger Ulrika.