Paradoxala Flen vill väcka centrum till liv

Det började som Flens minsta skyltfönster, växte till en Facebookgrupp och har nu blivit till en fråga på politikernas bord.

Therés Eriksson tror att det går att få liv i Flens centrum igen med nytänk och samarbete.

Therés Eriksson tror att det går att få liv i Flens centrum igen med nytänk och samarbete.

Foto: David Gagnert Dalgren

Flens kommun2020-01-16 16:01

Den 30 november förra året gjorde grafikern Therés Eriksson ett av källarfönstren hemma i villan i Flen till ett skyltfönster. Hon kallade det Flens minsta skyltfönster och gjorde det för att lyfta fram problematiken i att så många småföretagare i Flen sitter hemma och jobbar trots att det finns gott om tomma lokaler i centrum.

Kort senare träffade hon Johan Eriksson på Öppet kontor i Flen och tillsammans startade de Facebooksidan Paradoxalaflen för att väcka liv i debatten kring centrumdöden.

– Jag hade börjat kartlägga vilka tomma lokaler det fanns i Flen, då sa Johan att jag nog skulle kunna få ihop en hel julkalender med tomma lokaler, säger Therés Eriksson.

En julkalender var precis vad det blev. En tom lokal om dagen lades ut på Facebooksidan och julkalendern blev snabbt uppmärksammad. I stort sett varje inlägg ledde till en livlig diskussion med många förslagen om vad lokalerna skulle kunna användas till.

– Vi ville inte att det skulle vara något deppigt utan en diskussion kring vad man kan göra i stan för att skapa positivitet. Vad man kan ha i de tomma lokalerna. Alla fick tänka och tycka fritt.

När kalendern var slut ville Therés Eriksson och Johan Eriksson göra något mer av det hela då engagemanget hade varit så stort. Resultatet blev ett medborgarförslag som i dagarna lämnades in till kommunen. Förslaget är att "initiera ett kommunalt lett, sektorsövergripande, organ för långsiktig affärs- och centrumutveckling i Flens tätort".

– Vi behöver att många vill samma sak, samarbete är viktigt om vi ska lösa det här. Kommunen, politikerna, de som äger lokalerna och företagare, alla måste vara med för så här får det inte se ut längre.

Förslaget är att organet kan drivas som en medborgarpanel, som det finns exempel på i flera andra kommuner, och att pengar borde kunna sökas hos EU, Tillväxtverket, via lokala finansiärer och crowdfunding.

– Man måste tänka annorlunda. Jag tror inte att vi ska tänka klädaffärer utan att man kanske drar ihop företag för en gemensam arbetsplats. Eller att flera föreningar sitter tillsammans. Ett designtorg. Samla lokal mat som det finns massor av. Vi måste tänka på ett annat sätt.

Vad hoppas du medborgarförslaget ska leda till?

– Att det blir förändring och förbättring. Det vore den dröm att kunna lista 24 bra saker som har hänt i nästa julkalender. Om inte detta funkar får vi testa något annat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!