Coronavirusets spridning har tydligt visat att det finns ett stort behov av att få hjälpa. Sociala medier har överrösts med initiativ från privatpersoner runt om i landet som vill bidra och Flens kommun är inget undantag.
För två veckor sedan startades gruppen "Vi som kan hjälpa andra i Flen kommun under Corona-utbrottet" på Facebook och gruppen har i dag över 120 medlemmar. I gruppen delas tips på vad man kan göra för att hjälpa till och många medlemmar erbjuder sina tjänster på olika sätt.
– Jag är inte alls förvånad över att responsen blev så stor. Forskning visar att det är vanligt att reagera så här i kris, det tar fram det bästa hos människor. Man vill hjälpa till, säger Kristina Nyström som startade gruppen.
Hon startade gruppen för att undersöka hur behovet såg ut och resultatet blev bland annat ett initiativ att börja tillverka ansiktsvisir för engångsbruk.
– Det är mycket tack vare Studiefrämjandet som vi har möjlighet att göra det här, det erbjöd direkt sin lokal. Vi fick också sponsring från ett reklamföretag på 1000 OH-blad, säger Kristina Nyström.
På söndag är det planerat att den första officiella träffen ska äga rum i lokalen på Götgatan i Flen med en mindre grupp. Men redan i tisdags tjuvstartade duon Anton Ragnarsson och Axel Hellby tillverkningen och då var kuriren på plats.
– Det är lite som Stefan Löfven sa att ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Det är det vi jobbar efter nu, säger Anton Ragnarsson.
Visiren tillverkas av overheadfilm som förses med en bit skumgummilist och ett resårband. Bland annat Region Sörmland och Södersjukhuset i Stockholm har lagt ut manualer för visirtillverkning.
– Vi har en mix, vi har tagit det bästa från båda instruktionerna. Det kräver lite övning att göra dem, men efter ett tag så börjar det gå riktigt fort, säger Anton Ragnarsson.
Behovet av skyddsvisir är stort i Flens kommun och gruppens mål är att tillverka så många så att det inte ska ta slut så länge pandemin pågår.
– Det är många som har sagt att de vill komma och hjälpa till så vi kommer nog att köra ett flertal tillfällen. Så fort det finns grupper som vill och kan är det bara att komma hit och tillverka. I helgen hoppas vi komma upp i totalt tusen visir, det har vi material för, säger Anton Ragnarsson.
I en lägenhet i Flen pågår ett annat ideellt projekt. I två veckor har Delvin Arsan och hennes mor Jehan Harsan tillverkat munskydd av dammsugspåsar och resårband.
– Det började med att jag ville köpa munskydd och det var helt slut, det gick inte att få tag på i vare sig Flen eller Eskilstuna. Sedan läste jag i tidskriften Forbes om att tillverka egna munskydd och såg bilder på modeller, säger Delvin Arsan.
Av sin bror, som jobbar som biomedicinsk analytiker på Södersjukhuset, fick Delvin Arsan tips om att dammsugspåsar är ett bra material. Ett antal förpackningar påsar inhandlades och duon började testa att sy olika modeller. Efter ett par dagar fick de till det och tillverkningen tog fart.
– Mamma är sömmerska så hon har fått lära mig. Vi syr dagligen till de vi känner och de som vill ha. Vi hjälper gärna till, säger Delvin Arsan som uppmanar de som är i behov att höra av sig.
Hittills har de bland annat sytt till familj, vänner och olika butiksägare i Flen. Dessutom tillverkar de och ger bort handsprit av spolarvätska och vodka.
– Det gäller att vara innovativ, konstaterar Delvin Arsan.