Barn-, utbildnings- och kulturnämnden visade upp ett resultat som var minus 6,7 miljoner kronor mot budget förra året. Det står att läsa i årsredovisningen som ska upp på nämndens bord under torsdagen. Minusresultatet utgör en avvikelse på 1,6 procent mot nämndens totala budget på 414 miljoner kronor.
– Det oroar, speciellt i förhållande till delårsrapportens överskott. Det är inte så många månader därimellan, det är en för stor förändring på kort tid. Vi fick inte de signalerna då, säger Katarina Lagerstedt (M), första vice ordförande i barn-, utbildnings- och kulturnämnden.
I delårsrapporten, som kom i oktober, redovisade nämnden ett plus på drygt två miljoner och prognos på en budget i balans vid året slut.
För tredje året i rad ökade nämndens kostnader och landade på 533 miljoner kronor förra året. Det är en ökning med 17 miljoner kronor från 2018. Samtidigt minskade intäkterna med nästan fem miljoner kronor och landade på drygt 112 miljoner kronor.
En stor orsak till underskottet är enligt rapporten en minskad etableringsersättning från Migrationsverket och ett statsbidrag från Skolverket som också det minskade.
– Vi har haft en budget i balans i många år och har kanske blivit lite bortskämda. Nu vill jag se en löpande redovisning varje månad så vi har koll på kostnaderna, säger Katarina Lagerstedt.
Tittar man närmare på ekonomin för nämndens olika verksamheter sticker gymnasieskolan ut markant i negativ bemärkelse. Gymnasieskolan gick minus drygt fyra miljoner kronor förra året, till stor del på grund av minskat elevunderlag.
– Vi måste titta djupare och se om vi ger gymnasieskolan rätt förutsättningar att hålla kostaderna och kvalitén, säger Katarina Lagerstedt.
Förra året gick det 250 elever på Prins Wilhelmgymnasiet i Flen. Det är 32 elever färre än 2018. Totalt gick 684 elever från Flens kommun gymnasiet förra året, enligt kommunens statistik. Av dessa valde 422 elever att gå på andra gymnasieskolor utanför kommunen. Det innebär att färre än var fjärde elev som slutade nian i kommunen valde gymnasiestudier i Flen. 2018 valde 41 procent att gå på Prins Wilhelmgymnasiet, förra året sjönk siffran till 37 procent.
– Det finns utmaningar, men de kämpar som bara den och det görs otroligt mycket bra arbete på skolan. Nu måste vi diskutera och stötta upp, säger Katarina Lagerstedt.