Ny mångmiljonsatsning i startgroparna

Nybbleskolan har stått tom drygt ett år. Snart inleds ombyggnationen som ska mynna ut i en förskola med åtta avdelningar.

Nybbleskolan ska bli till förskola. Ombyggnationen beräknas ta sin början i början på nästa år.

Nybbleskolan ska bli till förskola. Ombyggnationen beräknas ta sin början i början på nästa år.

Foto: David Gagnert Dalgren.

Flens kommun2019-10-24 06:56

Som en del av den nya skolstrukturen i Flen slogs Nybbleskolan, Söderskolan och Lötenskolan samman i Stenhammarskolan Bildningscentrum för ett drygt år sedan. För Nybbleskolan väntar nu en förvandling från F-6-skola till förskola.

Kommunstyrelsen har redan gett grönt ljus och den sista oktober förväntas fullmäktige göra detsamma. Det är en satsning på 46 miljoner kronor som innefattar en ombyggnation av befintliga lokaler, rivande av en byggnad, investeringar i utemiljön och nya parkeringar.

– Planerad byggstart är i slutet på november, början av december, med rivning av den mindre röda skolbyggnaden. Den kommer att ersättas med en tvåvåningsbyggnad som sammanlänkas med byggnaden som kommer byggas om, säger Jan-Åke Henriksson, projektledare på Flens kommunfastigheter AB, FKAB.

Politiken är enig om projektet som beräknas ta elva till tolv månader. Men från oppositionens håll riktas det viss kritik mot beslutsunderlaget och det faktum att det bland annat saknas elevprognos, tidsplan och visualisering av byggnationen.  

– Det är en stor investering för Flens kommun, då förväntar man sig att underlaget presenteras lite mer noggrant. Nu fick vi de här uppgifterna presenterade muntligt för oss så det egentligen inga konstigheter att fatta beslutet. I grund och botten är vi väldigt positiva, det är välkommet, säger oppositionsrådet Emma Dahlin (M).

Under fullmäktige kommer de, från oppositionen, efterfrågade kompletteringarna redovisas skriftligt.

Behovet av en ny förskola i Flen är stort. Tre förskolor med vardera två avdelningar är i behov av nya lokaler, det handlar om Hammaren, Vallmon och Bryggan. Den förstnämnda har ett tillfälligt bygglov till 2022. Förutom dessa förskolor säger kommunens prognos av befolkningsutvecklingen att det ytterligare två avdelningar måste till.  

– I samband med att förskolan färdigställd kommer Vallmons förskoleverksamhet flyttas till den nya förskolan vilket även gäller den provisoriska förskolan på Hammarvallen, säger Jan-Åke Henriksson.

Vad händer med förskolelokalerna som lämnas?

– Vi tittar förnärvarande på olika idéer hur Vallmons tomt bäst kan nyttjas. Ännu finns inget beslut fattat. Hammarvallens provisoriska förskola kommer återgå till det den var planerad för, nämligen föreningslokaler och tillfälliga övernattningar i samband med lägerverksamhet och liknande, säger Jan-Åke Henriksson.

Jan-Åke Henriksson, projektledare FKAB.
Jan-Åke Henriksson, projektledare FKAB.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!