Det är organisationen Håll Sverige rent som årligen genomför skräpplockardagarna för att lära barn och unga om nedskräpning, dess konsekvenser och lösningar. Sedan den sista januari har det varit fritt fram för skolor, förskolor och barn- och ungdomsföreningar att anmäla sig till kampanjen.
– Man pratar om nedskräpning i skolan sedan går man ut och plockar. Ofta går man till en återvinningsstation för att se hur det fungerar, säger Josefin Smeds som är miljöstrateg i Flens kommun.
De kommuner som är med i kampanjen deltar samtidigt i en tävling där de tio kommuner som har engagerat procentuellt flest barn går till final. Förra året deltog 1262 barn och 203 vuxna i Flens kommun, nu är målet att slå det.
– Vi siktar på att gå till final, det vore kul, säger Josefin Smeds.
Förutom skolkampanjen genomför kommunen för första gången en egen satsning under skräpplockardagarna där privatpersoner och företag uppmanas att delta.
– Vi har börjat jobba mer med nedskräpning och det här är ett sätt att jobba förbyggande och sätta extra fokus på det arbetet, säger Josefin Smeds.
Problemet med nedskräpning har länge varit ett problem i kommunen precis som i hela landet.
– Det är ganska kostsamt. På vissa platser där många människor rör sig slängs det mycket skräp. Det största och farligaste problemet är fimpar och det är svårt att komma åt. Det här kan vara ett sätt att nå ut, säger Josefin Smeds.
Mer information om kampanjen finns på kommunens hemsida.