Musgift kan ha orsakat kattdöd

Det är svårt att slå fast vad de tre eller fyra katterna i Flen dött av. Musgift har dödat katter på andra håll.

Vad som orsakat katternas död är inte helt lätt att reda ut.

Vad som orsakat katternas död är inte helt lätt att reda ut.

Foto: Julian Stratenschulte/TT

Flens kommun2019-11-03 07:29

I veckan har tidningen rapporterat om döda katter i Flen. Det ska enligt polisanmälningar handla om katter som kommit hem i dåligt skick och sedan ha dött. De ska ha funnits i samma område utanför Flens centralort.  

Helena Sixtensdotter Sandberg, klinikchef för distriktsveterinärerna i Sörmland, kommenterar inte vilka djur som varit inne på kliniken i Flen, men berättar hur det var när hon arbetade som veterinär på Gotland.  

– Där hade vi mycket problem med förgiftning av katter. Det handlade då om musmedel som saknar motgift. 

Från flera håll, Gotland, Halland och Finland, har det kommit rapporter om husdjur som förgiftats av musmedel. Finska livsmedelsverket skrev i mars 2019 att man för första gången kunnat säkerställa att en katt förgiftats av musmedel med ämnet alfakloralos som aktiv beståndsdel. Alfakloralos förlamar mössens centrala nervsystem och medlet säljs till privatkonsumenter i Sverige.  

"Alfakloralos borde inte baserat på sina egenskaper ackumuleras från möss till vilda djur. Troligen hinner alfakloralos ändå orsaka förgiftning hos en katt, ifall den har ätit en mus, som precis har ätit alfakloralos", säger överinspektör Sanna Koivisto från Säkerhets- och kemikalieverket, på finska livsmedelsverkets sida. 

Det går inte att fastslå att katterna i Flen fått i sig alfakloralos, men Helena Sixtensdotter Sandberg säger, att katter som fått i sig av medlet har väldigt typiska symptom. 

– Katterna får ryckningar, ganska typiskt vid ögat. De blir tillfälligt blinda, blir väldigt ljus- och ljudkänsliga. Den behandling man kan ge är dropp och kramphävande medicin. Det är inget man kan behandla hemma.

Hon vill uppmana kattägare att omedelbart åka in med katten, om den visar symptom på förgiftning, men också att se över kattens försäkringsskydd. 

– Det är jättetråkigt att behöva avliva för att man inte har råd. 

Håkan Kjellberg är skadedjursexpert på Anticimex. Han tycker att det låter osannolikt att flera katter skulle ha kommit åt musgift, om giftet använts lagligt. 

– Då skulle alla katterna ha gått till samma ställe inomhus och fått i sig förgiftade möss, i den mängd att katterna också förgiftats. Självklart är det konditionen på djuren som styr, men vi talar om en mus på 20 gram och en katt på kanske tre kilo. 

Att svara på vad katterna dött av landar i spekulationer, konstaterar Håkan Kjellberg. 

– Antingen är det någon typ av sjukdom, eller om något annat medel använts, som inte får säljas i Sverige. Eller också att någon struntat i föreskrifterna och lagt medlet utomhus. Men det är ändå osannolikt att fyra katter skulle ha gått till samma punkt och fått i sig en uppsjö döda möss. Eller så är det någon som medvetet lagt medlet i något som katter vill äta. 

Håkan Kjellberg tycker att mekanisk bekämpning, exempelvis med musfällor, ofta är ett bättre alternativ än gift. 

– För privatpersoner som har enstaka problem med skogsmöss är slagfälla absolut bättre. Men är det betydande mängder möss, eller möss på exempelvis en sjukvårdsinrättning, kanske man väljer att snabba på processen, säger han. 

Kemikalieinspektionen är medveten om att alfakloralos orsakat förgiftningar hos katter. 

– Ett alternativ är att begränsa det för bara yrkesmässig användning, men alfakloralos är godkänt i hela EU. Det krävs en gemensam diskussion i EU och den processen kan jag inte föregå, säger Johan Helgesson, strategisk rådgivare hos Kemikalieinspektionen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!