Hungerstrejk på förvaret: "De säger: Varsågoda och dö"

En intagen på förvaret i Märsta avled förra veckan till följd av covid-19. Nu kräver intagna i Flen att de ska släppas fria.

Sedan i torsdags hungerstrejkar 16 intagna på förvaret i Flen i protest mot hur förvaret hanterar coronakrisen. En av de intagna som strejkar är Andrej Andrievskij från Ukraina.

Sedan i torsdags hungerstrejkar 16 intagna på förvaret i Flen i protest mot hur förvaret hanterar coronakrisen. En av de intagna som strejkar är Andrej Andrievskij från Ukraina.

Foto: Magnus Ornhammar

Flens kommun2020-04-20 19:21

Nyhetssajten Blankspot var i fredags först ut med att rapporterade om att 16 intagna på förvaret i Flen gått ut i hungerstrejk. Bakgrunden är oron för att smittas av coronaviruset. 

Kuriren har via telefon pratat 47-årige Andrej Andrievskij som är en av de förvarstagna som hungerstrejkar sedan i torsdags.

– Det är sex personal på dagen och fyra på natten, totalt tio personer som kommer och går. Vi kan inte veta om de har corona och de bär ingen skyddsutrustning, säger Andrej Andrievskij som kom till Sverige från Ukraina för tio år sedan.

Det finns en stor utbredd oro bland de förvarstagna menar Andrej Andrievskij som har suttit på förvaret i åtta månader. Han upplever inte att Migrationsverket tar oron på allvar.

– Det är ingen som frågar oss om hur vi mår och läkaren kommer bara hit en gång i månaden, säger Andrej Andrievskij.

Han dricker mycket vatten och mår efter omständigheterna bra. Han har inga planer på att sluta hungerstrejka innan Migrationsverket ser över de intagnas situation. De förvarstagna som strejkar vill släppas och ha anmälningsplikt på en polisstation.

– Vi är inga kriminella personer, vi har en adress och de flesta har familjer. Alla gränser är stängda nu så det går inte att verkställa utvisningar. Ändå håller de oss kvar här. Jag har en fru med symptom som isolerar sig hemma, vem tar hand om henne?, säger Andrej Andrievskij.

Andrej Andrievskij var den som skrev protestbrevet som samtliga 16 intagna signerade. Sedan dess har han blivit flyttad till en annan avdelning. Ett försök att få stopp på hungerstrejken tror han.

– De tror kanske att jag är ledare för att jag skrev brevet och delar på oss för att få oss att sluta. Men jag kommer inte att sluta. Jag kommer att hålla på tills något händer, säger Andrej Andrievskij.

Kuriren har även pratat med Rami från Iran som har bott i Sverige i sju år och suttit på förvaret i Flen i två månader. Han deltar också i hungerstrejken.

– Det är ingen som lyssnar på oss eller bryr sig. De säger att de inte har något ansvar om vi får corona och säger: "Varsågoda och dö", säger Rami.

Rami är även starkt kritisk till maten som serveras på förvaret som han menar har gjort intagna sjuka.

– Allt här är dåligt och vi behandlas som kriminella, säger han.

Kuriren har blivit utlovad en kommentar från chefen på förvaret i Flen under tisdagen.

Karta: Förvaret
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!