Hårdare vatten får både ris och ros

En del Flensbor klagar på kalkavlagringar medan andra är glada över att slippa köpa flaskvatten, efter att kranvattnet bytts ut.

Nya vattnet smakar inte "gammal sjöbotten", enligt en Flensbo.

Nya vattnet smakar inte "gammal sjöbotten", enligt en Flensbo.

Foto: Leif R Jansson / SCANPIX / TT

Flens kommun2019-10-03 16:40

"Kaffet blev mycket godare här i Flen", tycker en person. "Te blir inte alls lika gott med nya vattnet", tycker en annan.

Sedan 28 november 2018 har vatten från Katrineholm strömmat i ledningarna till Flen, Hälleforsnäs, Mellösa, Skebokvarn och Sparreholm.

En kundundersökning har gjorts för att ta reda på vad invånarna tycker om vattnet. 44 personer deltog i undersökningen, som gjordes via Sörmland vattens hemsida under perioden 2 april–24 juni i år.

Att det funnits ett missnöje förut blir tydligt i undersökningen. ”I jämförelse med det illaluktande och horribla vatten vi haft i flera år, där man skämdes att ge vatten till besökare så är det nya vattnet underbart”, skriver en person. ”Allt är bättre än förut! Det smakade gammal sjöbotten”, skriver en annan.

Andra personer berättar att de filtrerat vattnet förut eller köpt vatten på flaska.

Någon skriver att det inte märks någon skillnad, någon att det är bra både nu och tidigare. En person i Hälleforsnäs tyckte bättre om det vatten de hade förut.

Vattnet från Katrineholm är hårdare än vad vattnet varit tidigare. Klagomål på det nya vattnet handlar om detta.

”Går åt mer tvättmedel och kalken lägger sig överallt”, skriver en person. En annan person lyckas inte göra rent glasväggen i duschen oavsett rengöringsprodukt.

Totalt landar nöjdheten med det nya vattnet, på en skala mellan ett och fem, på 3,9. Lukten får en aning bättre betyg än smaken.

Sörmland vatten tipsar om att ta bort kalken med ättika.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!