Flera fastigheter får vänta extra på bredband

Flens kommun tecknade avtal med bredbandsleverantören IP Only 2016. Sedan dess har det gått framåt men med förseningar.

En del fastighetsägare får vänta på bredband.

En del fastighetsägare får vänta på bredband.

Foto: Arkiv/Tobias Sterner

Flens kommun2019-12-17 06:30

På torsdagens möte i kommunfullmäktige sammanfattade Håkan Franzén, som är på väg att lämna sin tjänst som ansvarig för bredbandsutbyggnaden hos kommunen, resan såhär långt.

Efter att IP Only tecknat avtal med kommunen, anlitade de i sin tur en underentreprenör.

– De skulle dra igång med buller och bång. Jag tror att det var nästan 40 grävmaskiner i Flen ett tag. De hade extremt många entreprenörer, sa Håkan Franzén.

Där gick det fort men fel, konstaterar han.

De ritningar som IP Only lämnade vidare följdes av en del till punkt och pricka. Men inte av alla.

– De grävde igenom en fornlämning. De grävde på fel sida av vägen, de grävde av vägar och grävde ned kabeln på felaktiga djup och sådant. Det har orsakat en hel del irritation, sa Håkan Franzén.

IP Only drog i handbromsen direkt. Det ledde till turbulens, enligt Håkan Franzén. Företaget vägrade betala de som åstadkommit felaktiga byggnationer.

– De gick ut i pressen och sa att IP Only betalar inte det de ska. Då föddes ett rykte om att IP Only skulle gå i konkurs. Så var hela karusellen igång, sa Håkan Franzén.

– Då började jag bli lite orolig. Om det blir massa negativ publicitet, kanske folk annulerar sina beställningar. De kanske inte beställer i så hög grad som de ska. Det värsta som kan hända då är att IP Only lämnar oss och bara bygger Bettna. Men IP Only var kyliga och red ut stormen, fortsatte han.

Tre grävlag skulle underleverantören få ha i Flen, det vill säga de tre som inte fått några klagomål.

– Byggnationen i Flen gick långsammare, men det blev rätt. Klagomålen slutade komma in till oss, sa Håkan Franzén.

Men alla orosmoln är inte bortblåsta.

30 kunder, varav tre permanentboende och 27 fritidshus, har fått besked att IP Only inte kan ansluta dem. Skälet är för långa avstånd till de andra kunderna.

– Det kan kosta 300 000 kronor att ansluta en kund, där IP Only får in 19 900 kronor. IP Only tvingas säga nej, tills andelen ökar i det området.

Ett annat hot, som Håkan Franzén ser det, är markägare som blockerar så att andra inte kan få fiber, något som är fallet i Sparreholm. Att komma förbi det genom att begära ledningsrätt kan även det kosta omkring 300 000 kronor.

Men på det stora hela ser han positivt på utvecklingen:

– De har schaktat 68 mil i vår landsbygd. Det är ganska imponerande, att ett privat företag kommer till Flen och investerar 80 miljoner kronor i landsbygden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!