Flera anmälningar om döda katter

Kattägare slår larm, flera katter döda efter utevistelse.

Tre eller fyra katter i Flen har dött efter att ha vistats utomhus. Det är oklart vad som ligger bakom dödsfallen.

Tre eller fyra katter i Flen har dött efter att ha vistats utomhus. Det är oklart vad som ligger bakom dödsfallen.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Flens kommun2019-10-25 14:11

Den senaste tiden har tre eller fyra katter i Flens kommun dött under oklara omständigheter. Enligt polisanmälningar har katterna varit utomhus, sedan kommit in och verkat sjuka, eller visat symptom på sjukdom. I något fall har ägaren hunnit ta katten till veterinär, där katten dock dog. Även de katter som inte kommit till veterinär har dött. 

Det är oklart hur lång tid som gått mellan att katterna kom in och verkade sjuka, tills de dött. Ägarna, tre eller fyra olika personer, har i anmälningarna uttryckt att de tror att katterna fått i sig någon form av förgiftad föda, men det finns inga uppgifter om det kan handla om råttgift eller liknande. Brottsrubriceringarna är dels djurplågeri, dels "förgörning". 

Håkan Kjellberg, skadedjursexpert från Anticimex förklarar dock, att de råttgifter som finns fungerar på två olika sätt. 

–  Den ena gruppen är sömnmedelsaktig och är till för bekämpning av möss inomhus, endast. I normalfallet dödar det medlet inte en katt. Det är som en pasta, degaktig, spannmålsbaserad, det lockar inte katter och katter är för stora och över lag i så gott skick att de inte dör av det medlet. 

Det råttgift som finns för utomhusbruk fungerar som antikoagulant, som gör att blodet inte levrar sig. För det råttgiftet, förklarar Håkan Kjellberg, finns motgift i form av K-vitamin.

– Det står också på förpackningarna vilket motgift som fungerar, säger han. 

Håkan Kjellberg tror att något annat ligger bakom katternas död. 

– Man kan aldrig svära sig fri, men det låter inte som ett råttgift. Det låter mer som något akutverkande medel eller någon väldigt dödlig sjukdom, säger Håkan Kjellberg, som dock betonar att han inte är kattexpert. 

Karta: Flen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!