Temaveckan har arrangerats av kvinnojourer på andra håll i landet tidigare år, men för Kvinnojouren Malva i Flen är det här första året. Tidigare har Malva arrangerat ljusmanifestation den 25 november för att uppmärksamma den internationella dagen mot våld mot kvinnor. I år kommer istället ett fackeltåget vara startskottet på en fullspäckad vecka, från den 25 till 29 november, med information, föreläsningar, politikerdebatt och filmvisning.
– Vi vill lägga fokus på att våldet fortfarande finns och är vanligare än man tror. Den här veckan kommer att ge många olika infallsvinklar, säger Maria.
Maria är tillsammans med Petra anställda av Malva, av säkerhetsskäl utger de inte sina efternamn. För Malva är säkerheten, tryggheten och anonymiteten viktig.
– Här kan man alltid vara anonym om man ringer och även om man kommer hit. Vi ser människan men den behöver inte säga vem den är eller vad den heter, säger Maria.
Malva är en politiskt och religiöst obunden ideell icke vinstdrivande förening som är fristående från myndigheter. Den erbjuder bland annat råd- och stödsamtal för boende i Flens kommun, hjälper till med skyddat boende för kvinnor som utsatts för våld i nära relation och bedriver förebyggande arbete genom att informera allmänhet och professionella om våld och tidiga upptäckter.
Det är tio år sedan Malva startades och i dag är totalt 15 personer engagerade i föreningen. De hoppas att temaveckan, förutom att sätta fokus på våldet mot kvinnor, även ska få fler att få upp ögonen för Malva.
– Men vi söker fler volontärer, både kvinnor och män och folk som kan andra språk, säger Petra.
Malvas styrelsemedlem Stina Näslund startade i februari i år projektet Flen säger nej till våld, ett nätverksarbete med flera aktörer i kommunen. Det var när den sammanslutningen tillsammans med Malva planerade fackeltåg för den 25 november som hela temaveckan tog form.
Veckan stora dragplåster kommer redan på måndagskvällen då skådespelaren Morgan Alling föreläser på Amazon. Tre dagar senare, på torsdagseftermiddagen, föreläser Roddy Benjaminsson, mer känd som gladiatorn Hero, och Maria Andersson från Orange Day MC i De La Rue Aulan på Stenhammarskolan.
– Vi är jätteglada att vi kan ta hit Morgan Alling och Maria och Roddy. Det är kul att få hit populära föreläsare, de drar av sig själva. Men allt under veckan är lika viktigt, säger Maria.
På tisdagen hålls en politikerdebatt på Flens bibliotek, dagen efter arrangeras en informationsträff om hur arbetet mot våld ser ut och veckan avslutas med att dokumentären Pornland visas i Tea-lokalen.
– Vi hoppas att så många som möjligt kommer att se den, vi vill skaka om och den är en omskakande dokumentär, säger Maria.
Statistik från Brottförebyggande rådet, Brå, visar att i genomsnitt 13 kvinnor dödades av en nuvarande eller tidigare partner årligen mellan 2008 och 2017. Förra året steg siffran till 22 dödade kvinnor. Det finns även siffror som visar på att var tionde barn lever i en familj där våld mellan föräldrarna förekommer.
Vad ska man göra om man ser tecken på att någon utsätts för våld i nära relation?
– Våga fråga och våga lyssna. Det spelar ingen roll om det är vuxna eller barn om de märker att du inte orkar lyssna så berättar de inte, säger Maria.
– Och folk i allmänhet runt omkring som inte är drabbade måste våga agera, inte blunda för det, säger Petra.