En heldag med film när biografen jubilerar

Den har räddats av en miljonsatsning och tagit klivet från analogt till digitalt. Nu firar Sagabiografen i Flen 60 år och gör det med filmfest.

Flens kommun 22 november 2019 20:40

För 60 år sedan, 1959, byggdes en biograf på Stadshusgatan 7 i Flen som fick namnet Saga. På lördag den 30 november uppmärksammas jubileet när fyra filmer visas på biografen, den första med start 10.30. Jubileet är ett samarbete mellan Kulturenheten på Flens kommun, Kulturskolan, fritidsgårdarna i kommunen, Hälleforsnäs folkets hus, Film i Sörmland, Flens filmstudio och Flens dagfilmstudio.

– Kulturenheten samordnar och kommer att skapa en trivsam miljö utanför biografen där man kan mingla, säger Inger Zetterström Karlsson, chef på kulturenheten på Flens kommun.

Att biografen i dag kan fira 60 år är mycket tack vare en satsning som Flens kommun gjorde för sju år sedan. Då stod biografen vid ett vägskäl – digitalisera eller lägga ner. Politikerna i Flens kommun valde då att klubba igenom en satsning på två miljoner för att göra det möjligt för Sagabiografen att ta steget från analogt till digitalt. I december 2012 genomfördes de första digitala visningarna i Flen och Hälleforsnäs.

– Hade inte pengarna skjutits till hade biografen slagit igen, den satsningen som politikerna gjorde då var jättebra. Att ha två biografer i en så här liten kommun är unikt, säger Inger Zetterström Karlsson som var med när beslutet fattades.

Förutom Saga finns biografen Facklan i Hälleforsnäs där man har nischat in sig på att visa liveföreställningar från bland annat stor operahus. Det är föreningen Folkets Hus Hälleforsnäs som driver båda biograferna sedan 2012 och Flens kommun sköter om den digitala utrustningen.

– Det är arbetet av Hälleforsnäs folkets hus och de som visar filmerna som ligger bakom, säger Inger Zetterström Karlsson.

Varför är det så viktigt med bio? 

– Alla mötesplatser som lyfter Flen som ort och kommunen är jätteviktiga. Det gör jättemycket för kommunens sammanhållning. Det är lite speciellt att kunna mingla inför en liveföreställning av opera i Hälleforsnäs, att det finns även här på små orter, säger Inger Zetterström Karlsson.

– Vi kan inte nå alla och det är inte heller meningen. Vi når de som är intresserade och förhoppningsvis utvecklas det så att vi når fler. Att ha biografer är en bra grund, säger Inger Zetterström Karlsson.

Inger Zetterström Karlsson upplever att bioverksamheten mår bra i både Flen och Hälleforsnäs.

– Bioföreningarna i Flen blomstrar och satsningen på liveopera i Hälleforsnäs får man säga har blivit en succé. På Saga är vi i dag tidigt ute med filmer och har ett bra utbud. 

Det finns två filmföreningar i Flen, Flens filmstudio och Flens dagfilmstudio, som båda visar ett antal filmer under två säsonger, vår och höst. De båda föreningarna kommer att presentera två av de fyra filmerna under jubileumsdagen. Innan dessa filmer kommer det att visas kortfilmer med historik om Sagabiografen och filmer gjorda av filmskapande för seniorer. De två andra presenteras av Kulturskolan samt fritidsgårdarna och i dessa fall har barn och ungdomar från Kulturskolan och fritidsgårdarna gjort kortfilmer som kommer att visas innan.

– Det är olika värdar för olika målgrupper. Vi vill lyfta in barn och unga och förhoppningsvis blir det något återkommande, säger Inger Zetterström Karlsson.

Evenemanget är gratis och om man vill vara säker på att få en plats i biografen, som har 137 sittplatser, kan man hämta ut platsbiljetter på Flens bibliotek. Dessa biljetter gäller till 15 minuter före filmens starttid.

Filmerna som visas

Kulturskolan presenterar:
Stora stygga räven
kl. 10:30
Barntillåten, 83 min

Flens dagfilmstudio presenterar:
Hasse & Tage – En kärlekshistoria
kl. 13:00
Barntillåten, 104 min

Flens filmstudio presenterar:
Den syriska förlovningsringen
kl. 16:00
15 år (11 med vuxens sällskap), 92 min

Fritidsgårdarna presenterar:
Isle of dogs
kl. 19:00
7 år, 101 min

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Masugnen blev biosalong – Utvandrarna lockade hundratalet: "Det blev väldigt lyckat!"

Masugnen blev biosalong – Utvandrarna lockade hundratalet: "Det blev väldigt lyckat!"