Dömd pedofil kontaktade unga i månader

En man som åtalats för flera sexuella ofredanden mot minderåriga, har tidigare dömts till fängelse för liknande brott.

Områdespoliserna Henrik Englund och Ted Bäck är ofta ute och pratar med ungdomar. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Områdespoliserna Henrik Englund och Ted Bäck är ofta ute och pratar med ungdomar. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Foto: Arkiv/Jenny Rydberg

Flens kommun2019-11-30 06:12

Mannen är i 45-årsåldern och ska bland annat ha utsatt minderåriga personer i Flen för sexuellt ofredande under våren och sommaren. Han häktades den 4 oktober och rättegången mot honom i Nyköpings tingsrätt avslutas den 3 december.

Polisens efterforskningar har visat att mannen har dömts för liknande brott. Han fälldes 2015 av hovrätten i en annan del av landet för sexualbrott mot barn. I dag har mannen ett svenskt personnummer, men när hovrättsdomen meddelades hade mannen inte fått det än.

Hovrätten använde hans dåvarande samordningsnummer i sin dom. Polisen konstaterar enligt ett pm från 3 oktober att det rör sig om samma person även om uppgiften inte följt med i belastningsregistret.

En nioårig flicka blev enligt hovrättsdomen lockad in i en bod av mannen, som där har hållit sin penis nära flickan, hållit fast henne och flera gånger sagt åt henne att kyssa den. Mannen dömdes mot sitt nekande för försök till sexuellt övergrepp mot barn.

Två tonårstjejer blev utsatta av mannen när de bodde på samma boende. Mannen dömdes för att ha hotat den ena av dem och för ofredande.

Tonåringarna fick byta boende och den yngre av dem fick byta skola. "Det har inte ens antytts att dessa åtgärder hade något annat skäl än [tjejernas] uppgifter om ovälkommen uppvaktning från [mannen]", skriver hovrätten.

Straffet blev åtta månaders fängelse.

Av den nya utredningen framgår att mannen anmäldes för olaga hot den 5 april. Då ska han ha hotat att våldta en ung tjej under en bussresa till Flen.

I augusti tog en polispatrull kontakt med två unga tjejer som befann sig i närheten av mannen. Tjejerna pekade spontant på mannen och sa att han är äcklig, enligt polisen.

Enligt tjejerna har mannen sökt kontakt med dem både vid deras bostäder och på platser i centrala Flen. "Tjejerna berättar att det har pågått under flera månader men att det har eskalerat de senaste månaderna under sommaren. Nu söker [mannen] kontakt med tjejerna i princip dagligen", står i polisens pm från 18 augusti.

Ena tjejens förälder berättade då att de pratat mycket hemma om att unga tjejer i Flen har problem med mannen.

Mannen har, enligt ett pm daterat 3 oktober, "under de senaste veckorna setts av polispersonal tillsammans med vad man kan bedöma minderåriga flickor både i Flen och Katrineholm".

I utredningen finns även förhör med ungdomar. En av dem uttrycker rädsla för att gå till skolan och en önskan om att vuxna skulle ha agerat tidigare, då problemen funnits sedan före sommarlovet.

"Till slut så tog ju ni poliser det på allvar i alla fall", säger hon i förhör den 10 oktober.

Ted Bäck och Henrik Englund, områdespoliser i Flen, har kontakt med ungdomar ett par gånger i veckan.

– Vi försöker få dem att anmäla om det händer något. Om vi misstänker att det är problem så försöker vi få fram information, säger Ted Bäck.

Nu är polisen tacksam för att anmälningar har gjorts och att de drabbade står för sin anmälan.

– De skäms för det som har hänt, det är det som är det svåra, säger Henrik Englund.

Normalt har polisen koll på vilka som dömts för brott. Flenspoliserna ser det som olyckligt att informationen i detta fall gått dem förbi. En tidigare dom leder å andra sidan inte till några särskilda åtgärder från polisens sida.

– Det är jättemånga i samhället som har olika domar på sig. Man kan inte döma ut folk innan det har hänt något, säger Ted Bäck.   

Belastningsregistret

Polisen ansvarar för belastningsregistret, där det framgår vilka brott en person har dömts för utifrån dennes personnummer.

Belastningsregistret omfattas av sekretess. När ett utdrag begärts av domstol blir det dock offentlig handling.

Både samordningsnummer och personnummer tilldelas och hanteras av Skatteverket. De ansvarar också för att flytta över uppgifter från samordningsnumret till personnumret.

Myndigheterna är medvetna om att det finns luckor i systemet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!