Kroppsvisitation av förvarstagna i samband med transport har varit en stridsfråga i över ett och ett halvt år för personalen på Migrationsverkets förvarsavdelningar. En av dessa avdelningar finns i Flen.
Enligt grundlagen är det förbjudet att påtvinga kroppsliga ingrepp så som kroppsvisitation, trots det ingår det i förvarspersonalens arbetsuppgifter att visitera förvarstagna inför transporter.
– Inom förvarets område får personalen visitera, men om man vill visitera en förvarsintagen vid en transport är det personal från kriminalvården eller polisen som ska göra det, säger Migrationsverkets huvudskyddsombud Francisco Carrazana.
Migrationsverkets rättsavdelning har i en utredning har slagit fast att man bryter mot lagstiftningen genom att genomföra visitationerna. Men trots utredningen och att påtalanden från skyddsombuden har visitationerna fortsatt.
– Så vitt jag vet har inte en enda chef sagt ifrån och tagit laga ansvar. De anställda har blivit tillsagda att om de inte visiterar så ses det som arbetsvägran. Jag blev förskräckt när jag fick höra det, säger Francisco Carrazana.
Han informerade ledningen om att tvisten kunde komma att leda till en JO-anmälan. Inte heller det fick någon effekt. Han vände sig då till facket och i mitten på januari lämnades en JO-anmälan mot chefen för förvarsavdelningen in. Enligt Francisco Carrazana är ärendet enkelt, antingen måste det till en grundlagsändring eller så följer man den rådande lagen.
– Ledningen säger att de tar på sig ansvaret om något händer, men ingen kan svära sig fri från ansvar. Om JO gör sitt jobb ordentligt så riskerar de anställda som gör detta att förlora sina jobb. Det är en så låg nivå, säger Francisco Carrazana.
Migrationsverkets tillförordnad presschef Fredrik Söderberg Bruce lämnar följande kommentar via mejl.
– Vi har under en längre tid sett att det finns utmaningar kopplade till detta eftersom det riskerar att bli en avvägning mellan arbetsmiljö för våra medarbetare, trygghet för de förvarstagna och vad vi får göra enligt lagstiftningen. Det är ett dilemma och vi ser behov av förändrad lagstiftning. Vi välkomnar att JO nu tittar närmare på frågan, där vi också kommer att få tillfälle att yttra oss. Hur vi fram till dess kommer att arbeta vidare med frågan kommer vi att ta ställning till inom kort, säger Fredrik Söderberg Bruce.