Ättika från Vadsbro är bäst landet

En ättika baserad på sörmländska äpplen gjord utanför Vadsbro har tilldelats SM-guld i mathantverk. Helt i sin ordning enligt skaparen.

SM-guld blev det för ättikan som Hans Næss och Patrik Arneke har tagit fram.

SM-guld blev det för ättikan som Hans Næss och Patrik Arneke har tagit fram.

Foto: Gustav Butlex.

Flens kommun2019-10-17 12:34

I onsdags kom beskedet att Ättika Fruktförädling, som är baserat på Flinkesta gård utanför Vadsbro, tilldelats guld i SM i mathantverk för sin ättika. Ett välförtjänt resultat att långsiktigt arbete enligt Hans Næss som tillsammans med Patrik Arneke är mannen bakom produkten.

– Vi gör sveriges bästa ättika så jag hade blivit besviken om vi inte hade fått guld. Det är skönt att vi fick det bekräftat så att det inte bara är hybris, säger Hans Næss. 

Duon började tillverka ättika på sina egna sörmländska äpplen 2005, det dröjde dock till 2016 innan den kom ut på marknaden. Helt enligt plan då de jobbar enligt italiensk och spansk tradition där ättikan ligger i ekfat i runt tolv år innan den släpps. 

– Vi låter tiden verka, det är vårt sätt att producera. Det är inte det mest ekonomiskt smarta men det är gastronomiskt väldigt intressant, säger Hans Næss.

Ättikan som prisades i SM är treårig och tappades i år. De använder sig av spanska vinfat och svenska ekfat som är begagnade samt nya ungerska ekfat. De är mellan 400 till fem liter stora. 

Efter att ha jobbat lågmält och långsamt under många år siktar de nu på att förfina sin produkt och ambitionen är hög.

– Nu får vi utmärkelser och har fått väldigt fina omdömen från kockar så vi är på rätt väg. Vårt fokus ligger på att göra världens bästa ättika, säger Hans Næss som tror att det tar minst tio år innan de nått dit.

I Spanien och Italien har de hållit på i fem, sex, sju generationer, vi är först ut här.

Hans Næss driver tillsammans med Patrik Arneke Ättika Fruktförädling som har tilldelats guld i SM i mathantverk.
Hans Næss driver tillsammans med Patrik Arneke Ättika Fruktförädling som har tilldelats guld i SM i mathantverk.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!