Det vita huset på Storgatan betraktas av många som det vackraste i Flen. Passande nog bor en arkitektprofessor i en av husets lägenheter.
– Jag ville bo lantligt och kom över den här lägenheten av en slump, säger Catharina Nord som flyttade till Flen för åtta år sedan när hon jobbade på Linköpings universitet i Norrköping.
När Catharina Nordh bosatte sig i Flen trodde hon inte att det skulle bli långvarit. Nu har hon kommit på andra tankar.
– Jag blev överraskad av att det är så lätt att komma in i Flen och knyta kontakter. Det är många som vill positiva saker här. Nu har jag inga planer på att flytta härifrån, säger Catharina Nordh som sedan två år långpendlar till en professorstjänst på Blekinge tekniska högskola i Karlskrona.
Hennes engagemang för Flen, och roll som aktiv vänsterpartist, har gett henne en plats i styrelsen för Flens bostad. Dessutom är hon en del av en kommunal grupp som diskuterar byggande och arkitektur i kommunen. Gruppen består bland annat av kommunchefen, näringslivschefen, kommunalrådet, oppositionsrådet samt Flens bostads och Sofielunds fastigheters vd.
– Det är jätteroligt att det intresserar dem, det bådar gott. Jag hoppas jag kan vara med och påverka. Kommunen står inför stora byggprojekt de närmaste 10-15 åren.
Hon beskriver själv sin bakgrund som brokig. Hon föddes och växte upp i småländska Ljungby, men flyttade tidigt och utbildad sig till arkitekt vid Kungliga tekniska högskolan. Efter avslutade studier gjorde hon sitt examensarbete i Burkina Faso. Det blev början på en kärlek till Afrika som består än.
– Afrika kryper lätt under skinnet på en, man vill gärna tillbaka om man en gång varit där.
Catharina Nordh har hunnit med två turer till Namibia där hon bland annat har övervakade sjukhusprojekt och varit med i byggandet av hus för HIV-vård i Uganda. Just nu håller hon på att avsluta med en studie i att åldras i en afrikansk storstad där hon gjort fältstudier i Namibias kuststad Walvis Bay.
– Man blir utmanad själv av att vara i Afrika. Ens egen bekvämlighet utmanas och hur bra vi har det. Man får lära sig att det är möjligt att göra väldigt mycket med väldigt lite, som afrikaner gör hela tiden.
På Linköpings universitet forskade Catharina Nordh om bostäder åt de allra svagaste. Engagemanget för utsatta grupper har följt Catharina Nordh som en röd tråd genom livet.
– Det har hela tiden funnits med. Jag har aldrig intresserat mig för storslagen kontorsarkitektur eller liknande. Det är den lilla människan i sin lilla miljö som intresserar mig.
När det gäller Flen håller hon inte med om den skamfilade bilden staden fått leva med länge.
– Om Flen hade varit så fullt hade jag inte bott här, jag tycker om Flen jättemycket.
Catharina Nordh förstår dock att många sörjer den gamla bebyggelsen som revs under 1990-talets byggboom.
–Det var många initiativ från flera privata aktörer och man behövde många bostäder. Då revs det hus som inte var ändamålsenliga, men även hus som nog hade kunnat vara ändamålsenliga. Flen byggdes ganska okontrollerat, den typen av dynamiska processer kan man inte riktigt kontrollera.
– Nu är det lite lugnare i Flen, nu kan man tänka efter innan så att man inte gör samma misstag igen.
Vad ska Flen satsa på?
– Flen är en trädgårdsstad. Det är mycket hus i park, hus i trädgård, kuperat och nära naturen. De kvalitéerna ska man värna när man ska utveckla Flen.