Förutom havet av bilar som står parkerade vid vägen är den gammaldags folkparken som tronar upp sig strax bakom Skenalavägen vid Föreningsborg en ganska väl dold skatt. När man väl har promenerat upp till byggnaden, som ägs av PRO Bettna, möts man av en folkfest – åtminstone när föreningen ställer till med sommardans.

En korvkiosk och ett chokladhjul ramar in dansbanan som dagen till ära är fyllt av par som dansar kind mot kind till Lars Eriksson orkester från Stigtomta och Nyköping.

– Vi är 155 stycken i dag, det tangerar förra årets rekord, berättar Jan Sunnergren som är ordförande i föreningen.

Artikelbild

| 115 gäster samlades vid Föreningsborg för torsdagens dans till Lars Erkilsson orkester.

Även utanför dansbanan råder liv och rörelse, några minglar vid kiosken och andra pustar ut efter en varm dans. Några är inte där för att dansa alls.

– Gemenskapen är det allra viktigaste, att folk ska få slippa sitta hemma ensamma. Det sociala är bland det viktigaste när man blir äldre, säger Hans Molin, som sitter i styrelsen.

Han bor själv i Oxelösund men har lockats till PRO Bettna för den trevliga stämningens skull.

Till dansen kommer både nära och långväga gäster. Barbro Jalkeby från Norrköping är på plats för andra gången i sommar.

Artikelbild

| Utemiljön vid Föreningsborg ger lätt en känsla av nostalgi.

– Det är så trevligt här. Så härlig stämning och fint dansgolv, säger hon.

Den 25 juli är det dags för nästa danstillfälle, då Elisabeth Lord från Björkvik ska spela. Senare i sommar, den 10 augusti, ställer föreningen för första gången till med en kombinerad loppis och marknad.