Orörd 100-åring bjuder till kalas

Gillar du kombinationen gamla träd, mossor, tipspromenad och småkrypsjakt? Då kan Jaktstuguskogens 100-årsjubileum vara något för dig.

7 september 2019 08:46

Strax utanför Sparreholm ligger naturreservatet Jakstuguskogen som fått sitt namn efter den timrade jaktstugan på området. Reservatet bildades av den dåvarande ägaren till Rockelsta gods, Eric von Rosen, år 1919 och nu är dags för jubileum.

– Det är Sörmlands äldsta reservat och det sjätte äldsta i hela landet, säger Janni Servin som är reservatsförvaltare på länsstyrelsen i Sörmland.

Alla naturreservat har olika skötselplaner och när det gäller Jaktstuguskogen ska den få utvecklas helt fritt.

– Det är på skogens egna premisser, det som faller det faller och det som växer det växer, säger Janni Servin.

Vad är det speciella med Jaktstuguskogen?

– Eftersom att den har varit orörd i minst 100 år finns det mycket gamla träd, mossor och lavar. Dessutom finns det ett byggnadsminne i form av jaktstugan.

Länsstyrelsen kommer att uppmärksamma jubileet med ett fyra timmar långt program med start söndagen den 8 september klockan 11.

Landshövdingen Liselott Hagberg håller tal, Hans Rydberg bjuder på guidade turer i reservatet, jaktstugan är öppen för besök under ledning av Sörmlands museum och det kommer även finnas möjlighet att delta i småkrypsjakt och gå tipspromenad. Den förväntade rusningen till reservatet under jubileet för med sig vissa logistiska problem.

– Parkeringssituationen kommer att vara lite svår. En vanlig dag är det inga problem att få plats i den lilla fickan intill vägen, men nu får vi lösa det på annat sätt, säger Janni Servin som poängterar att länsstyrelsen gärna ser att man anmäler sitt deltagande i förväg.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
David Gagnert Dalgren