Nu kan du få en nära-konsten-upplevelse

För åttonde året i rad bjuder kommunens konstnärer in allmänheten till sina ateljéer under helgens konstrunda. "Det är ett kulturevenemang med stor publik", säger skulptören Gunnar Carl Nilsson.

5 september 2019 06:52

Det började som ett kommunalt evenemang 2012, två år senare bildade lokala konstnärer föreningen Konstrundan i Sörmlands hjärta och tog över ansvaret. Intresset för att åka runt i kommunens olika hörn och besöka konstidkare har varit stort genom åren och förväntningarna inför årets runda är stora.

– Det är en uppåtgående trend. Många är nyfikna och intresserade av att komma hem till oss och se hur vi jobbar. Ibland har det varit så många människor på besök att jag inte hunnit prata med alla, säger Gunnar Carl Nilsson som har sin ateljé på bruket i Hälleforsnäs tillsammans med en rad andra konstutövare.

Under årets runda bjuder 25 konstnärer i kommunen in sin publik, det är fyra fler än förra året. Med hjälp av en karta kan allmänheten ta del av en mängd olika konstuttryck runt om i Flens kommun. Bland annat målningar, skulpturer, fotografier, grafik, keramik och textil. Hälleforsnäs är representerat med flest konstnärer under rundan och även i Malmköping går det att göra flera stopp.

Tre nya mål finns med på rundan, fotograferna John Hagen och Eva Wernlid som håller till på bruket och Johan Holm som visar upp fotokonst på Fållökna Nästorp utanför Malmköping. Mellan fredag och söndag kommer dessutom en samlingsutställning finnas till beskådning på Konstgalleriet i Hälleforsnäs. Alster från alla konstnärer som deltar i rundan plus tre konstnärer till kommer att finnas på utställningen som Flens kommun bistår med. Konstgalleriet kommer ha utökade öppettider under denna utställning.

– Det är helt fantastiskt! Det bästa sättet är att man först går hit och tittar på vad man är nyfiken på innan man åker iväg på Konstrundan, säger Gunnar Carl Nilsson som tycker att det bästa med Konstrundan är att kunna möta sin publik hemma.

Kaarin Bonde Jensen, som också är aktiv som skulptör på bruket, ser Konstrundan som ett led i att göra konsten mer lättillgänglig.

– Det är som att ta bort alla trösklar, det är bara att kliva in. Det blir familjärt samtidigt som det är ett tillfälle att både knyta kontakter och sälja konst, säger Kaarin Bonde Jensen.

– Att gå på fina konsthallar har vissa svårt för, det här är en helt annan sak. Det blir mycket mer avslappnat, säger Gunnar Carl Nilsson.

Konstrundan pågår under lördag och söndag.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
David Gagnert Dalgren