Naturvandring med mobilerna på ljudlöst

På lördagen kan du testa att gå naturpromenad vid bruket i Hälleforsnäs och samtidigt öva mindfulness.

I Hälleforsnäs kan du få råd om att vara mer närvarande i skogen.

I Hälleforsnäs kan du få råd om att vara mer närvarande i skogen.

Foto: AP / John Ehlke

Hälleforsnäs2019-10-11 17:52

Vandringen går den 12 oktober och leds av friskvårdsguide Maria Hansson.

– Det är lite ”prova på”. Jag hade det under hälsoveckan i Flen också, det var ett bra tillfälle att passa på, säger hon.

Att gå i skogen för att lugna tankarna är kanske inget nytt för de flesta. Maria Hanssons vandringar handlar mer om att vara närvarande i nuet och se de saker som man upptäcker när man tittar sig omkring i naturen.

– För det mesta går man ut för att promenera, kanske motionera och för att prata med andra. Visst, det är lugnande i sig, men att vila hjärnan är en helt annan sak, säger Maria Hansson.

Många tittar på film, kollar mejlen eller scrollar igenom sociala medier-flödet när de ska slappna av. Men det är inte så lugnande för hjärnan, menar hon. Om man plockar svamp eller blåbär när man är i skogen, är hjärnan inställd på att söka efter det. 

Att öva smidighet hjälper också under skogspromenader. Annars kräver det koncentration att ta sig fram där det är stockar och andra hinder, för att inte snubbla.

Maria Hansson kommer inte förbjuda någon att ha mobiltelefonen med sig under promenaden.

– Man får jättegärna ha den på ljudlöst. Jag ger rådet att det hjälper bättre om man inte har den på.

Under hösten har hon tänkt ge möjlighet att testa mindfulness-vandringar, med förhoppningen om att framöver kunna bedriva en verksamhet som går att leva på.

– Jag gick en utbildning till friskvårdsguide i början av året, mest för min egen skull. Kanske jag kan hjälpa någon annan att må bättre, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!