Misstänkt blottare ska sinnesundersökas

Det finns övertygande bevisning mot den misstänkte blottaren i Hälleforsnäs, skriver Nyköpings tingsrätt.

Det finns övertygande bevisning mot den misstänkte blottaren, skriver Nyköpings tingsrätt i onsdagens beslut.

Det finns övertygande bevisning mot den misstänkte blottaren, skriver Nyköpings tingsrätt i onsdagens beslut.

Foto: Jens Alvin

Hälleforsnäs2019-10-09 17:27

Den man i 25-årsåldern, som står åtalad vid Nyköpings tingsrätt, misstänkt för omkring 25 sexuella ofredanden genom blottning och ytterligare några brott, ska genomgå det som kallas stor rättspsykiatrisk undersökning. 

Brottsserien mannen misstänks för inleddes i augusti 2018 och eskalerade under våren och sommaren. Mannen misstänks ha blottat sig inför en lång rad flickor och kvinnor, från 11-årsåldern upp till 80-årsåldern, både ombord på tåg, utomhus i Hälleforsnäs, och genom fönstret i sin lägenhet. I flera fall misstänks mannen dessutom ha onanerat inför sina offer. Han misstänks också ha filmat kvinnor i provrum i två olika klädaffärer i Eskilstuna i juli i år. De gärningarna har mannen erkänt. Han ska också ha stått i trädgårdar och ha tittat in på familjer i Hälleforsnäs. De sistnämnda brotten klassas som ofredande och hemfridsbrott, de övriga som sexuellt ofredande genom blottning eller kränkande fotografering. 

De senaste veckorna har rättegången mot mannen hållits i Nyköpings tingsrätt och på onsdagseftermiddagen beslutade rätten att mannen ska genomgå stor rättspsykiatrisk undersökning. 

– Det fanns underlag till det från en paragraf 7-undersökning, det som kallas den lilla rättspsykiatriska undersökningen. Man kan kalla den ena undersökningen för preliminär, den andra för mer grundlig. Paragraf 7 gör bedömningar under en ganska kort tidsrymd. Den andra tar flera veckor med flera läkare, förklarar vice chefsåklagare Ola Björstrand. 

Tingsrätten skriver att det finns övertygande bevisning mot mannen, vilket också krävs för att en stor rättspsykiatrisk undersökning ska komma i fråga. 

Rättegången är inte formellt avslutad, utan tar snarast en paus medan mannen genomgår undersökningarna. 

– Sedan träffas tilltalad, åklagare, rätten, målsägarbiträden, försvarare och målet slutförs. Då avgörs påföljdsfrågan, säger Ola Björstrand. 

Han yrkar på att mannen ställs till ansvar för i princip samtliga brott, men vill inte alls uttala sig om den medicinska bedömningen. 

– Frågor om vård kan jag inte uttala mig om, säger han. 

Han berättar att rättegången genomfördes enligt plan. 

– Generellt kan jag säga att alla fick komma till tals. Vissa målsägare har haft lättare att berätta än andra. Enligt min mening framkom inga nya anmärkningsvärda förhållanden under rättegången.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!