Mer lokal kultur på årets marknad

Sedan 1977 har Malmköping bjudit upp till gammaldags folkfest i maj. På lördag är det dags för årets marknad. “Folk engagerar sig och längtar efter Gammaldags marknad”, säger Maggan Johansson, marknadens serkreterare.

23 maj 2019 10:53

Anders Halldén är ansvarig för marknadsområdet och knallarna. Han har varit med sedan starten 1977 och upplever ett ökat intresse för marknaden igen efter några års nedgång och tror att det går hand i hand med att intresset för hantverk och återbruk ökar.

– Jag tror att den här typen av gamla genuina marknader lockar, säger han.

Och just nu pågår ett generationsskifte i vad arrangörerna beskriver som marknadens skelett – försäljarna.

– Vi ser att det sker en föryngring, säger Örjan Boberg, marknadsgeneral.

Till marknaden kommer inte bara besökare och ett stort tal knallar utan också fler lokala kulturutövare än någonsin. Året till ära har man fått utöka med en fjärde scen.

– Jag ser speciellt fram emot Culture House som kommer och har workshops med olika skapartekniker, det tycker jag är kul, säger Maggan Johansson, marknadens sekreterare.

Hon hoppas också att så många som möjligt kommer uppklädda till marknaden och understryker att man inte måste komma i jättegamla kläder.

– Man får ta det man har, för någon innebär “gammaldags” kanske att man kommer i 70-talskläder. Och har man varit raggare en gång i tiden är det ju jättekul om man kammar bak håret och kommer så, säger hon och tillägger:

– Man ska komma uppklädd, inte utklädd!

På eftermiddagen blir det stor parad genom köpingen och därefter koras årets bästa marknadsklädsel.

Det är inte bara Anders Halldén som har varit med sedan marknadens start. Även Flens blåsorkester har återkommit sedan 1977 och gör det även i år. Klockan ett spelar de på stadshusscenen, innan en kavalkad av veteranfordon och gammaldags uppklädda marknadsbesökare tar vid.

Men årets marknaden bjuder även på flera nyheter. Den nystartade popkören Joyvoice underhåller på Stora torget klockan elva och Tant Prick bjuder på barnteater på Stadshusscenen klockan halv tre.

Dessutom visar MCHK Södermanland upp mopeder och motorcyklar från förr och i Södermanlands hembygdsförbunds tält får man chans att lära sig om radions historia.

– Vi försöker kombinera det så att det ska finnas aktiviteter som passar hela familjen, säger Örjan Boberg och fortsätter:

– Oavsett hur en familj är sammansatt ska man hitta något för alla.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Matilda Kvarnström Lantz