Lyckat projekt innebar en ny idrottplats

Nedskräpningen har avtagit och tryggheten har ökat. Flens bostads projekt i Salsta har burit frukt och nu står en ny satsning klar.

Projektledaren Sabina Lård tror att den nya näridrottsplatsen kommer att komma till stor användning då många barn och unga i området spelar fotboll.

Projektledaren Sabina Lård tror att den nya näridrottsplatsen kommer att komma till stor användning då många barn och unga i området spelar fotboll.

Foto: David Gagnert Dalgren/Privat.

Flens kommun2019-10-12 06:47

I ett och ett halvt år har Flens bostad bedrivit Salstaprojektet. En satsning för att skapa en större sammanhållning, stolthet och ansvarskänsla bland som är bosatta på Salsta gärde, området söder om Salstagatan.  

– Salsta är segregerat, det bor många utlandsfödda där samt svenska pensionärer. Vi ville få till en beteendeförändring där man är stolt över sitt område, säger projektledaren Sabina Lård.

Projektet kom till sedan Flens bostad konstaterat att det fanns ett påtagligt problem med bland annat nedskräpning, klotter och otrygghet på området. Våren 2018 öppnades en samlingslokal och två miljövärdar som kan prata arabiska och somaliska projektanställdes med uppgift att sprida kunskap och svara på de boendes frågor. Ge hyresgästerna stöd nära hemmet. Projektet fick effekt snabbt.

– Vi har sett att nedskräpningen har minskat markant och vi märker även på våra hyresgäster att det har blivit en ökad sammanhållning, trygghet och stolthet. Att hyresgästerna har en plats där de kan komma i kontakt med varandra och lära känna varandra har ökat tryggheten, säger Sabina Lård.

I samlingslokalen har man under projekttiden arrangerat aktiviteter för barn och den är utrustad med tre symaskiner vilket har gjort att det har blivit lite av en syverkstad. Dessutom har lokalen blivit en naturlig samlingsplats för de boende på området.

Flens bostad är så nöjda med hur projektet har fortlöpt att man har bestämt att göra det permanent. En av miljövärdarna har fått fast jobb något som även kan bli en möjlighet för den andra miljövärden. Dessutom har Flens bostad gjort ytterligare en satsning i området som ett reslutat av det lyckade projektet.

– Vi var tydliga i början med att om vi ser förändringar i en positiv riktning så kommer vi att satsa i Salsta, det var lite som en morot, säger Sabina Lård.

Resultatet stod klart för en vecka sedan, en näridrottsplats med fotbollsplan, basketkorgar och möjlighet att spela landbandy. 

– Vi gick ut och frågade vad de boende önskade sig och det var en multiarena. Det är extremt många barn som spelar fotboll, säger Sabina Lård.

Förhoppningen är att idrottsplatsen kan bli ännu en naturlig mötesplats.

– Det finns sittplatser där och vi hoppas det blir en plats där även föräldrar samlas, vi har pratat mycket om att ta ansvar över sin barn, säger Sabina Lård.

Näridrottsplatsen kommer officiellt att invigas den 29 oktober.

Den nya näridrottsplatsen ligger placerad mellan förskolan och bostadsområdet i Salsta precis intill vattnet.
Den nya näridrottsplatsen ligger placerad mellan förskolan och bostadsområdet i Salsta precis intill vattnet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!