Kommunal om nedskärningarna i Flen: "Kommer se ännu fler sjukskrivningar"

Att äldreomsorgen i Flen kan drabbas hårt av nedskärningar är något som bekymrar Kommunal.

30 januari 2019 19:02

– Vi vet inte så mycket just nu. Men det känns ju lite som att botten är nådd, vad gäller situationen för våra medlemmar, säger Anette Byström, fackförbundet Kommunals ortsansvariga i Flens kommun.

Anette Byström tror att ett sådant här varsel på omkring 40 tjänster kan få stora konsekvenser både för anställda, vikarier och brukare.

– Jag tror att våra medlemmar känner en frustration, man går på knäna med en hög arbetsbelastning. Folk sliter, jobbar övertid och det finns redan många sjukskrivningar på grund av detta. Går det här förslaget genom så tror jag vi kommer att se ännu flera sjukskrivningar, säger Anette Byström.

Facket beskriver situationen inom äldreomsorgen som tuff.

– Det är redan tajt på många områden. Exempelvis så har hemtjänsten haft det väldigt tufft under en lång tid. Men det är ju såhär som det ser ut inom äldrevården, inte bara i Flen. Men kommunen har satt upp värdighetsgarantier och de förstår jag inte hur man ska kunna möta när man vill dra ner på bemanningen.

– Det här känns inte alls roligt. Vi får ta en dag i taget och göra det bästa av det hela. Men det kommer att ställa till det för anställda och vårdtagare, det tror jag absolut, säger Anette Byström.

Facket är kallat till MBL-förhandling nästa vecka.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Cassandra Grönlund