Integrationsfest med kunglig glans på Stenhammar

Många minns Sylvia Vrethammars konsert vid Stenhammar slott för 20 år sedan. Det var senaste gången slottsparken öppnades upp – men snart händer det igen.

23 augusti 2019 06:02

Den 1 september bjuds allmänheten in till en integrationsfest som man hoppas ska sprida glädje, leda till mer gemenskap och förståelse för andra kulturer.

Bakom arrangemanget Världens musik och mat på Stenhammar står som bekant fyra aktörer: Lida gård, Stenhammars gods, Flen världsorkester och Flens kommun.

– Det startade med kungens nyfikenhet för Flen världsorkester, men det här hade aldrig varit möjligt utan engagemanget från de andra, säger Lutte Berg, ledare för orkestern.

Även om kungen och drottningen har överlåtit arrangemanget till arrangörsgruppen så har deras stöd och engagemang varit tydligt från början till slut.

– Man ser att de lever upp, både kungen och drottningen, så fort det kommer på tal, säger Per Rudengren, driftledare vid Stenhammars godsförvaltning.

Kungen, drottningen eller de båda tillsammans, kommer att hålla ett välkomsttal för att inleda festen som väntas bli en välbesökt historia. Nästa vecka kommer hovet att marknadsföra evenemanget via sina egna kanaler och på Stenhammar arbetar man för fullt med logistiken för att kunna ta emot alla gäster. Man räknar med omkring 500 bilar – men att de flesta väljer att cykla eller promenera till slottsparken.

– Vi hoppas att folk vallfärdar hit och tror att man ska vara ute i god tid, säger Hannah Larsson, vd för Lida gård.

Mikael Larsson, näringslivschef i kommunen, tror bland annat att många äldre Flensbor har sett fram emot det här tillfället.

– För 20 år sedan, när Sylvia Vrethammar var här, då var det "äntligen!" och nu är det "äntligen!" igen, säger han.

Evenemanget är gratis, men parkeringen kostar. Kommer man med bil så gäller infarten från väg 55, då den mindre vägen från Flen kommer att spärras av till förmån för fotgängare och cyklister.

Förutom levande musik med Flen unga världsorkester, Silvertrion och Flen världsorkester kommer det att serveras mat från världens alla hörn. Längs med slottsmurarna kommer olika matproducenter och sponsorer stå med totalt 20 matstånd.

Kvartetten är glad över sitt samarbete och överens om att evenemanget, som har vuxit enormt i storlek mot vad de först föreställde sig, inte hade gått att få till utan just samarbetet. De har dock inget rakt svar på frågan om de planerar fler evenemang.

– Men vi bygger matstånden på ett sätt så vi kan återanvända dem. Det finns en viss oro att de kommer att användas igen, säger Per Rudengren skämtsamt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Matilda Kvarnström Lantz