Hovrätten ändrar dom om grov misshandel mot polis

Svea hovrätt ändrar domen mot den Flensbo som i tingsrätten dömdes till ett års fängelse för försök till grov misshandel mot polis. Mannen, som överklagade tingsrättens dom, får nu ett högre straff.

28 mars 2019 16:30

Det var i mars 2018 som den nu dömde mannen, trots att han hade återkallat körkort, körde bil på en parkeringsplats i Katrineholm med 2,72 promille alkohol i blodet.

Två poliser i tjänst, som befann sig i närheten vid tidpunkten, blev kontaktade av personer ur allmänheten om att en alkoholpåverkad man var på väg att köra ifrån parkeringsplatsen intill Fabriksgatan. Den ena polisen gick då till fots över parkeringen, medan den andra tog polisbilen.

Enligt poliserna körde mannen då rakt emot polisen som gick över parkeringen i syfte att stoppa den berusade mannen från fortsatt färd. Polisen kastade sig åt sidan i sista stund och kunde på så sätt undgå att bli påkörd.

I april 2018 dömdes mannen i tingsrätten till ett års fängelse för försök till grov misshandel, grovt rattfylleri samt olovlig körning. I sin bedömning pekade domstolen på att gärningen varit livsfarlig och hade kunnat orsaka polisen svåra kroppsskador.

Mannen erkände sig skyldig till grovt rattfylleri samt olovlig körning, men nekade till att han skulle ha försökt köra på polisen. Han överklagade tingsrättens dom till hovrätten och yrkade på att bli frikänd från ansvar för grov misshandel.

Svea Hovrätt fastslår nu att mannen gjort sig skyldig till de gärningar tingsrätten funnit honom skyldig till. Men hovrätten anser att det samlade straffvärdet för de brott mannen begått är högre än vad tingsrätten funnit. Mannen döms därför till ett högre fängelsestraff på ett år och sex månader. Han ska också betala 10 000 kronor i skadestånd till polisen.

Mannen förekommer under 18 avsnitt i belastningsregistret och har tidigare dömts för grovt rattfylleri till skyddstillsyn med behandlingsplan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Seda Aksoy

Ämnen du kan följa