Här byggs Malmköpings nya kvarter – bit för bit

I torsdags sattes de första bitarna på plats i vad som kan liknas vid ett jättelikt pussel. Då inleddes byggandet av det första av två trevåningshus som tillsammans utgör Floradal – Malmköpings nya bostadskvarter.

20 september 2019 19:42

En hel del nyfikna stod uppradade längs stängslet som omgärdar bygget och några representanter från den intilliggande hembygdsgården hade ställt upp bänkar och bord med fika dagen till ära. Intresset för det nya kvarteret som växer fram på i korsningen av Trädgårdsgatan och Rusthållsgatan är påtagligt. Det är lätt att förstå fascinationen, det är en mäktig syn när den stora kranen sakta lyfter en av de rektangulära huskropparna från lastbilsflaket och med stor precision placerar den på det avsedda grundfundamentet.

– Det går ganska fort det här jämfört med ett traditionellt bygge, vi räknar med att på ungefär fem till sex arbetsdagar kommer en trevåningsbyggnad stå här helt komplett, säger Pär Johansson, en av grundarna och ägarna till Paradox properties som sköter bygget.

När modulerna skulle skeppas från Lettland, där fabriken ligger, blåste det halv storm och båten fick söka skydd i en bukt. Byggstarten försenades två dagar men när väl bygget tog sin början var det ett strålande väder.

– Vi har tur som har så fint väder, om det regnar och blåser så är det svårt att montera modulärt. Det här löper på bättre än förväntat och förseningen påverkar inte slutdatumet, säger Pär Johansson.

Stommen i de båda husen består helt i trä och fasaden utgörs av underhållsfria fibercementskivor som ser ut som trä.

– Modulärt byggande, där produktionen sker i en torr och skyddad inomhusmiljö, ökar kvalitén och förutsägbarheten. Det krävs en mindre organisation för stora byggen, säger Pär Johansson som är minst lika exalterad som publiken längs stängslet.

– Det här är jätteroligt! Det är vårt första större projekt och vi har kämpat länge och hårt för att komma hit.

Efter monteringen återstår en del kompletteringar in- och utvändigt innan det första huset är redo för inflyttning den 1 januari. Det andra huset som kommer att monteras direkt efter det första ska stå klart för inflyttning den 1 mars. Totalt handlar det om 37 lägenheter och fastighetsförvaltaren är Mälarum fastigheter som har sin bas i Åkers styckebruk.

Floradal

När handelsträdgårdsmästare Erik Hugo Widén och hustrun Eva övertog Malmköpings Blomsterhandel 1932 köpte de, vad som på den tiden var ett havregärde, i korsningen av Trädgårdsgatan och Rusthållsgatan. Floradals handelträdgård växte fram där odlades i huvudsak blommor och grönsaker. Handelsträdgården upphörde 1989 och växthusen revs. Malmköpings hembygdsförening har därefter periodvis nyttjat marken för att plöja med veterantraktorer och odla.

Källa: Bygdeband.se

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
David Gagnert Dalgren