Glasskaféet blir verklighet

Bygglovet är klart, godsmagasinet är urstädat och ritningsförslag är framtagna. Nu väntar avtalsskrivandet mellan Unilever och fastighetsägaren FKAB, sedan kan arbetet med GB Glasscafé börja på riktigt.

16 maj 2019 17:20

Det blev ingen premiär till Fest i Flen som man hoppades på när idén om ett glasskafé med tillhörande outletförsäljning fortfarande var på just idéstadiet. Men Mikael Larsson, näringslivschef på Flens kommun, bekräftar att projektet kommer att bli verklighet.

– Jag hoppas att man kan börja bygga redan i sommar och att det kan öppna innan semestern är slut, säger han.

Tanken är att godsmagasinet, med sitt centrala läge mellan glassfabriken och tåg- och busstationen, ska bli en besöksplats med glasskafé, outletförsäljning, lekland för barn, utställningslokal och uteservering.

– Inledningsvis kan GB ställa ut sin historia i utställningslokalen, men senare kan även andra ha utställning där, säger Mikael Larsson.

Att anlägga en upplyst uteservering på magasinets ovansida bidrar också till att öka tryggheten i området.

Mikael Larsson beskriver hur glassbolaget har gjort en helomvändning när det gäller öppnehet. Från att ha varit en sluten verksamhet har de sedan ungefär tre år tillbaka öppnat upp sin fabrik. Nu tar de emot studiebesök och har börjat marknadsföra sig och sin placering i Flen.

Larsson, som tidigare var lärare och sen rektor, flyttade till kommunen 1986 och försökte förgäves få till ett studiebesök för sina elever.

– Nu får årskurs sju och åtta komma dit, de får inte komma in i själva fabriken, men de får komma dit på en dragning och sedan får de ha glassätartävling. Jag tror att en kille i åttan har rekordet på 24 glassar eller så, berättar han.

Förhoppningen är att den nya verksamheten ska generera mer positiv uppmärksamhet för kommunen.

– Dels kan det göra att Flen mer sätts på kartan som ett besöksmål, dels kan det få andra aktörer på orten att lyfta sig och vara mer på tårna.

Om kaféet kommer att hålla öppet året om är ännu inte bestämt, men förhoppningen är att det ska vara det. Inte heller vem som ska driva verksamheten är spikat, även om det finns ett par intresserade.

– Som entreprenör tror jag att det är ganska tackvänligt att driva det där, säger Mikael Larsson och hänvisar till Unilevers breda utbud.

Han ser också en möjlighet att skapa nya arbetstillfällen.

– Det är en del av tanken, att vi ska försöka hitta de som står långt från arbetsmarknaden, att det kan bli en arbetsmarknadsinsats från kommunen med praktikplatser och ungdomsplatser. Det står skrivet i stjärnorna, men det är självklart en sådan möjlighet.

I helgen medverkar GB med Glassens dag under Fest i Flen, där kommer de att informera och svara på frågor angående kaféplanerna.

Glassens historia i Flen

GB bildades 1942 när Mjölkcentralen tillsammans med Choklad-Thule köpte Alaskaglass. Det nya företaget fick namnet Glace-Bolaget AB. 1957 invigdes Skandinaviens största glassfabrik i Flen. Ett nedlagt mejeri byggdes om till en modern glassfabrik.

Majoriteten av den glass GB Glace säljer tillverkas i Flen. Fabriken tillverkar ca 40–50 miljoner liter glass per år och merparten sälj i Sverige men viss glass exporteras också.

"Glassfabriken och vårt hjärta finns i Flen och det är därifrån din favoritglass kommer", skriver GB på sin sajt.

Företaget producerar i dag över 170 olika glassorter.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Matilda Kvarnström Lantz