Gabriel börjar på gymnasiet 130 mil bort

Efter att ha satt punkt för högstadietiden på Entréskolan i Eskilstuna är det dags för Malmköpingskillen Gabriel Demelew att ta steg i livet. Nu siktar han, bokstavligt talat, mot stjärnorna.

9 augusti 2019 19:33

Om knappt en vecka går flyttlasset. Gabriel Demelew från Malmköping ska flytta till Kiruna för att studera på Rymdgymnasiet. Han har hyrt en möblerad etta och den 130 mil långa flytten hade därmed kunnat vara en relativt enkel historia, rent logistiskt. Men förutom sina kläder ska han också packa med sig piano, snowboard och pilbåge – och gitarren om den får plats.

– Jag har alltid ett leende på läpparna när jag åker snowboard eller skjuter pilbåge, men när jag håller på med rymden eller när det är någon uppskjutning av en rymdraket så får jag svårt att andas, för jag blir så otroligt glad, säger Gabriel Demelew.

Han har varit intresserad av rymden så länge han kan minnas och förklarar att intresset har utvecklats i seriositet vartefter han har blivit äldre. Hans högstadielärare från Kiruna tipsade honom om Rymdgymnasiet och sedan dess han han jobbat målinriktat för att komma in. Både när det gäller betyg och övertalning av föräldrarna. Till slut fick han med sig föräldrarna på noterna och när antagningsbeskedet landade i mejlkorgen en hel månad tidigare en förväntat förstod han först inte att det var på riktigt. När polletten trillade var glädjeexplosionen ett faktum.

– Jag hoppade och skrek, minns Gabriel Demelew och spricker upp i ett stort leende när han berättar.

Nu ser han fram emot att få studera ämnen som astronautkunskap och robotteknik. Programmet utgår från ett teknikprogram med alla baskurser, kombinerat med de specialinriktade kurserna.

– Mina kompisar brukar säga att jag inleder varje mening med "visste ni att ..." och sedan berätta någonting om rymden, säger Demelew.

I den nya klassen kommer han vara omgiven av andra tonåringar som kanske säger samma sak.

Han är dock nervös över en detalj kring flytten – att tvätta själv.

– Jag tränar för fullt, men det går inte så bra, säger han.

I framtiden drömmer han om att arbeta på Nasa, Spacex eller Esrenge.

– Jag skulle vilja jobba på Spacex eftersom deras tidsplan för hur långt ut i rymden den vill ta sig är lite mer speedad än Nasas, eftersom de har en hel del regleringar de måste gå igenom, säger Gabriel Demelew.

Vill du ut i rymden?

– Ja, ja!

Vad är det som lockar?

– Jag har alltid njutit av höjder, och det här med att ha hur mycket utrymme som helst omkring sig, och de här breda vyerna ... Att få se hela galaxen tydligt skulle vara det mest otroliga.

Skolstart

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Matilda Kvarnström Lantz