Fredrik Arméns tips för påskliljor

Under påsken kommer påskliljorna fram. Fredrik Amrén från Trädgårn i Flen ger sina bästa tips inför påskplanteringen.

29 mars 2018 07:03

‒För många är det ett måste att fylla sitt hem med gula blommar under påsken. Framförallt de gula påskliljorna, men också blommor som tulpaner och rosor.

Det berättar Fredrik Amrén från Trädgårn i Flen. För i dag är det skärtorsdag och därmed startskottet för påsken. En tid som många associerar med våren och säsongen för plantering, förklarar Fredrik Amrén.

‒Nu är påskliljor och andra lökväxter det säkraste kortet för plantering utomhus. Växter som tål viss nattfrost. Inomhus satsar de flesta på tulpaner, säger Fredrik Amrén och fortsätter:

‒Mellan jul och påsk är snittblommor som tulpaner i säsong. Många vill under vinterhalvåret ha blommor hemma för att få färg i sin bostad. Med hjälp av blommorna plockar man in våren redan efter jul.

Utomhus har de första vårtecknen börjat titta fram, som snödroppar berättar Fredrik Amrén.

‒Men eftersom det fortfarande är kallt ute kommer många in till butiken med frågan: går det att plantera påskliljorna ute?

‒Svaret är att påskliljor fungerar att plantera även nu. Plantera blomman i en kruka som kan tas in över natten. Då håller blomman mycket längre, säger Fredrik Amrén.

Men vilken typ av påskliljor ska man välja?

‒Det beror på. Sorten som heter Tete a tete är lite mindre. De kanske passar bättre för de som har en mindre uteplats eller balkong. Eller som av kostnadsskäl vill ha en billigare blomma. Vi brukar säja att valet styrs av en kombination av pris, vilken blomhöjd kunden vill ha och hur mycket utrymme som blomman får lov att ta.

‒Vissa väljer att plantera påskliljan i en kruka som endast står inne. Då blommar liljan snabbare. Men för många gör det inget om påskliljan endast blommar under själva påskveckan, Fredrik Amrén.

Fredriks tips för hur du bäst planterar din påskblomma

Påskliljor (och andra lökar) passar bäst att plantera just nu.

Plantera i en kruka och ta därefter in växten under natten.

När du väljer vilken blomma du ska köpa: tänk pris, hur stor ska blomman bli och hur stort utrymme får blomman lov att uppta.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Lundin Osvalds