Folkets smak utsåg vinnare bland hembryggare

Att öl kan vara så mycket mer än en stor stark visades när Sköldinge ölkultur under lördagen arrangerade en tävling för hembryggare.

Många ville provsmaka när Sköldinge ölkultur under lördagen arrangerade en tävling för hembryggare. Mörk choklad och en dubbelporter är en ny kombination för Maria Svanqvist.

Många ville provsmaka när Sköldinge ölkultur under lördagen arrangerade en tävling för hembryggare. Mörk choklad och en dubbelporter är en ny kombination för Maria Svanqvist.

Foto: Carina Ekdahl

Sköldinge2019-11-17 13:48

Det luktades, smakades och snackades öl när hembryggare tävlade i fem klasser i Sköldinge Folkets hus. Vid entrén utrustades besökarna med ett glas, och sedan var det bara att börja botanisera bland de skummande dryckerna.

– Besökarna utser en favorit i varje klass. Flest antal röster vinner, säger tävlingsledare Rune Mårtensson.

De 14 hembryggarna, de flesta från trakten, bjöd på 47 olika öl. Bara fantasin sätter gränser för hur en öl kan smaksättas. Det fanns öl med smak av ingefära, chili, fläder, lakrits och hallon. Sten Hammarbäck hade experimenterat med granskott och bjöd på en öl med namnet Spruce ale.

– Det smakar svensk natur. Jättegott, säger Rolf Jonsson när han provsmakar.

Andreas Öberg är en trogen besökare på Sköldinge ölkulturs evenemang, och konstaterar att standarden på dryckerna blir bättre och bättre för varje gång. Tillsammans med Tommy Karlsson har han inlett provsmakningen med de alkoholsvaga ölsorterna.

– Man luktar, tar en sipp och låter drycken rulla runt i maken. Känner smak, och eftersmak, säger Tommy Karlsson.

Från Kumla men med rötterna i Sköldinge är hembryggaren Henrik Andersen.

– Jag har gjort en stout med stark smak av hasselnöt, som jag fått mycket beröm för. Den är tänkt som en efterrättsöl.

Maria Svanqvist vill inte kalla sig ölintresserad men är positivt överraskad av smakerna, och kombinationerna. Av Rune Mårtensson serveras hon en mörk chokladbit tillsammans med en dubbelporter.

 – De som provar blir nästan euforiska, säger han.

Erik Frid och Mattias Eriksson har hittat en favorit i Fredrik Jonssons Black ipa, färgen är mörk och smaken fruktig.

– Han har tillsatt rostad malt i efterhand. Den är vansinnigt god, säger Erik Frid.

Hembryggaren LG Pihlqvist har med sig tre backar öl av olika sorter. En har smak av ingefära och en annan doftar friskt av fläder.

– Jag plockade massor av fläder. Det gick åt 1,5 kilo fläder till 50 liter vört. Man får prova sig fram så att det inte blir för mycket. Öl ska smaka öl,  säger han.

De fem bryggarna som fick flest röster och utsågs till vinnare var: Underjästa öl: Henrik Andersen, Kumla Bunkerbryggeri, rågöl. Överjästa öl: Fredrik Fältskog, Blacksta hantverksöl, Centennial/Mosaic ipa. Special: Fredrik Fältskog, Blacksta hantverksöl, Hopp mania. Sköl, klassen där alla har bryggt efter samma recept: Fredrik Jonsson, Crowing roster brewery, Vintersköl.

Granskott sätter smak på Sten Hammarbäcks Spruce ale.
Granskott sätter smak på Sten Hammarbäcks Spruce ale.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!