För tre och ett halvt år sedan flyttade Nina och Martin Wande från Nykvarn till sin drömgård i Lundby, Dunker. Där startade de Idéfarmen och det första de arrangemanget blev en ljusfest.

– Jag hade drömt så länge om att göra det så vi körde direkt. Jag har alltid varit väldigt fascinerad av ljus, man kan förvandla världar med ljus. Dessutom är februari en rätt tråkig månad, då behövs det ljus, säger Nina Wande.

Ljusfesten blev också ett sätt att bjuda hem folk till gården för att "säga hej till bygden".

Artikelbild

| Martin och Nina Wande i vindtunneln som ska ljussättas under ljusfestivalen.

– Bygden har sagt hej tillbaka så väl, vi känner oss väldigt väl mottagna här, säger Martin Wande.  

Nina Wande jobbar till vardags på Cirkus Cirkör och Martin Wande är frilansande illustratör, uppfinnare och författare. Idéfarmen är sidoprojektet som de hoppas kunna livnära sig på en dag. På farmen har de bland annat haft bivaxkurs, kurs i brickbandsvävning, kulningskurser och snickeri för nybörjare. De har två återkommande stora arrangemang, skulpturparken som är öppen sommartid och ljusfestivalen. Den första ljusfestivalen bestod av fem utställare, sedan dess har det vuxit.

– Vi tänkte att om det kommer 70 besökare så är det succé, det kom 150. Då kände vi att det var något vi måste göra om. Andra året dubblade vi antalet besökare, säger Martin Wande.

Tredje året kom det också runt 300 besökare och antalet utställare/konstnärer hade ökat till 17 stycken. I år är den siffran 15. Bland de som lyser upp tillvaron med sina installationer under kvällen finns bland annat etablerade lokala konstnärer som Kaarin Bonde Jensen, Gunnar Carl Nilsson och Frejas Frön. Men mer nya namn som fotografen Konrad Urbaniak och konstnären Erika Andersson Henriksson som målar med ultravioletta färger.

Artikelbild

| De olika ljusinstallationerna står på Idéfamens stora fält.

– Vi  vill alltid ha en balans. Konrad speciell eftersom han är fotograf och är lokalt hittad, säger Nina Wande.

Dunkers donnor kommer sjunga och för första gången deltar Flens kommun genom att genomföra ett lyktsläpp. Dessutom kommer det att bli en stor brasa om allt går som det ska. Evenemanget genomförs helt ideellt.

Artikelbild

| Martin Wande i slutet av vindtunneln.

– Vi vill att det ska vara lättillgängligt för många att vara med. Det finns så många som har konstnärsdrömmar och här ska man kunna testa och prova. Engagemanget som blir är grejen för oss, säger Nina Wande.

– Vi vill väcka lekglädje och inspiration, säger Martin Wande.

Ljusfestivalen pågår mellan klockan 17 och 20.