En man i 30-årsåldern skriven i Flen har dömts av Södertörns tingrätt till tre månaders fängelse. Mannen döms för fem brott som begicks på olika platser i Stockholm mellan den 14 april och 30 december förra året.

Fyra av brotten är stöld, varav ett ringa stöld. Den första stöld mannen greps för var i Högdalen i Stockholm där han i oktober stal varor till ett värde av 896 kronor. Mellan den tredje och 30 december greps mannen vid tre tillfällen då han försökte stjäla parfym från olika butiker i Stockholm. Stöldgodsen var värda mellan 1 600 och 2 900 kronor.

Det femte och grövsta brottet mannen döms för är narkotikabrott. Den 14 april påträffades han med 0,74 gram heroin på Vasagatan i Stockholm.

Mannen har erkänt alla fem brotten och menar att han försökte stjäla för att kunna finansiera sitt drogmissbruk. 

Det samlade straffvärdet för de fem brotten är tre månader. Det är dock inte ovanligt att det döms till villkorlig dom eller skyddstillsyn med samhällstjänst vid den här typen av brott. Men då Flensbon så sent som i november 2017 dömdes till just skyddstillsyn begick han de fyra stölderna och narkotikabrottet under sin prövotid. Rätten anser därför att inget annat än fängelse i tre månader är en rimlig påföljd då mannen både har återfallit i brott samt lider av ett missbruk vilket gör att samhällstjänst är opassande.

Mannen ska fortsätta vara häktad tills fängelsestraffet verkställs då rätten anser att det annars finns en risk att han återfaller i brott.