Efter många års debatt kring LOV genomfördes i maj 2015 ett möte mellan representanter från SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, samt förtroendevalda, tjänstemän och andra verksamma inom kommunen. Där informerades om vad LOV egentligen innebär och vad det ställer för krav på kommunen. Det var starten på ett förarbete som var tänkt att ligga som grund för att framtida beslut kring ett eventuellt införande av LOV i Flens kommun.
I torsdags låg utredningen på fullmäktiges bord, men än är det en bit kvar innan LOV kan bli aktuellt i Flen. Fullmäktige beslutade att ett förslag till en konkurrensneutral organisation ska tas fram, något som ses som en förutsättning för att ett införande av LOV i Flens kommun.
– Utredningen är bra, den visar vad vi behöver göra. Nu har vi någonting att jobba vidare från och det är dags att ta steg i rätt riktning för att införa LOV, säger Emma Dahlin (M).
Moderaterna är ett av de partier som drivit frågan om LOV starkast genom åren och även om Emma Dahlin tycker att utredningen är bra är hon kritisk mot att det tar så lång tid att komma fram till ett beslut.
– Uppdraget att utreda om LOV har funnits med så länge jag kan minnas. Det är en surdeg och ska inte behöva ta så här lång tid. Jag tror att det handlar om politisk vilja, när det finns meningsskiljaktigheter tar det lång tid, säger Emma Dahlin.
Hon tycker att steget från att tillåta friskolor och valfrihet inom personlig assistans till att konkurrensutsätta verksamheter inom socialtjänstens ansvarsområde så som hemtjänst inte är speciellt långt.
– Människor har rätt att välja själva, det ska inte tas ifrån en bara för att man blir gammal. Det handlar även om valfrihet för personalen. De som i dag arbetar inom hemtjänsten har ingen möjlighet att välja, det finns bara en arbetsgivare.
Socialdemokraterna har varit tydliga med sin skepsis mot LOV och Anders Berglöv tror också att en politiska motsättningen har gjort frågan utdragen.
– Det här är en gammal stridsfråga i svensk politik och ideologiskt har det traditionellt funnits en spricka mellan partierna. Det tycker jag har utvecklats genom åren och partierna har kommit närmare varandra, säger Anders Berglöv.
Det innebär dock inte att Socialdemokraterna i Flen har börjat se ljust på ett införande av LOV enligt Anders Berglöv.
– Vi är inga ivrare för att införa valfrihet, Socialdemokraternas perspektiv har varit att vi är kritiska och inte tror på LOV, säger Anders Berglöv.
En stor del i kritiken från Socialdemokraterna är att fokus för mycket har legat på markanden och för lite på brukarens behov.
– Jag tycker att diskussionen om valfriheten har blivit lite konstig. Det har mer handlat om vem man ska kunna välja för att ta hand om mig och väldigt lite om hur man vill bli omhändertagen. Mer om vem som har rätt att utföra det än hur det faktiskt ska vara. Brukarens behov måste stå i centrum, säger Anders Berglöv.
Socialnämnden har fått i uppdrag att redovisa förslaget på en konkurrensneutral organisation senast halvårsskiftet 2021 vilket ska göra det möjligt att införa den nya organisationen från och med år 2022. Om det innebär att vi då även får se LOV i Flen är dock ännu ovisst.
– Ska man inför LOV ska man ha en majoritet i fullmäktige som ivrar för den frågan. Tills dess får man hitta kompromisser, säger Anders Berglöv.