Ett steg närmare 11 kilometer nya ledningar

En fastighetsägare har sagt nej till att Sörmland vatten ska få gräva. Men arbetet med den nya avloppsledningen är snart igång.

Per Ivarsson, affärsområdeschef hos Sörmland vatten, har som mål att ett upphandlingsunderlag för ledningen mellan Malmköping och Flen ska vara klart innan årets slut.

Per Ivarsson, affärsområdeschef hos Sörmland vatten, har som mål att ett upphandlingsunderlag för ledningen mellan Malmköping och Flen ska vara klart innan årets slut.

Foto: Stina Järperud

Malmköping2019-10-15 07:15

Reningsverket i Malmköping ska läggas ned och spillvattnet ska istället pumpas till reningsverket i Flen. Fornbo, Malmsjöberg och Fållökna ska i samma veva anslutas till det kommunala vatten- och avloppssystemet. Detta beslutades av kommunfullmäktige sommaren 2010.

En avloppsledning ska dras hela vägen mellan Flen och Malmköping. Vissa delsträckor kommer även att få dricksvattenledningar, där de boende som vill kommer kunna få vatten från Katrineholm.

I fjol gjordes förprojektering för att ta reda på var det är bäst att dra ledningarna. Nu är en entreprenör på väg att upphandlas. Sörmland vatten håller på med slutgranskning av förfrågningsunderlaget.

– Målet är att gå ut innan året är slut i alla fall, säger Per Ivarsson, affärsområdeschef på Sörmland vatten.

Hur etappindelningen blir är inte klart än.

Vissa fastigheter har en enda tillfart och Sörmland vatten vill i så stor utsträckning som möjligt undvika att fastighetsägare blir utan tillträde med bil. Ett sätt att underlätta är att planera utifrån var det finns fritidshus och var det finns året runt-boende.

– Vår målsättning är att göra alla nöjda, säger Per Ivarsson.

Entreprenören styr hur den vill lägga upp sitt arbete, men Sörmland vatten har i upphandlingsskedet möjlighet att ta hänsyn till bland annat vilken anbudsgivare som gör den bästa planeringen.

En arkeologisk utredning har lett till att tolv tänkbara fornlämningar behövt bedömas närmare innan klartecken har kunnat ges. En av de berörda fastighetsägarna har inte gett Sörmland vatten tillåtelse att gräva.

– Vi vill ju komma överens, men sista steget är förrättning. Då får vi tillåtelse att gräva för samhällsnyttan, säger Per Ivarsson.

Från början var den preliminära tidsplanen att kunna ta ledningen i drift 2020. Nu är det 2021 som gäller för färdigställandet, utifrån att alla tillstånd ges och att upphandlingen inte överklagas.

– Vi brukar kunna hålla tidsplanen. Att få korrekta handlingar från konsulten har krävt extra arbete och översyn. Den andra faktorn är att det är ett komplext och stort projekt. Under första kvartalet 2020 bör allt vara upphandlat och tilldelat, säger Per Ivarsson.

Under nästkommande år väntas inga ytterligare taxehöjningar, enligt honom. De kostnader som arbetet väntas medföra har Sörmland vatten tagit höjd för redan 2017.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!