De saknade aktivitet för sina små – startar bamsegympa

De vill skapa en rolig upplevelse och fin gemenskap för så väl sina egna döttrar som för kommunens invånare. Därför drar Josefina Nicklasson och Sofia Westerlund tillsammans igång Bamsegympa lagom till hösten.

16 juli 2019 05:41

I den nya Piggelinhallen kommer man att bygga upp hinderbanor, eller äventyrsbanor, med tunnlar, bollar och balansrep för barn och deras föräldrar att utforska tillsammans. Med start den åttonde september är barn som har lärt sig att gå, upp till tre år, välkomna att gympa tillsammans. Och om intresset är stort finns det möjlighet att utöka till två bamsepass i veckan.

Bakom initiativet står Josefina Nicklasson och Sofia Westerlund, båda mammor till varsin 1,5-åring.

– Livia och Elna kommer vara med tillsammans med sina pappor så vi kan fokusera på att hålla i det hela, säger Josefina Nicklasson med ett skratt.

De tycker att det är viktigt med stimulerande aktiviteter både för barnens och föräldrarnas skull och hoppas att gympan ska ge deltagarna en fin stund tillsammans.

För åldersgruppen 4–6 finns ytterligare en barngympagrupp som också startar till hösten. Den hålls i sporthallen i Hälleforsnäs på måndagar.

Sofia Westerlund har tidigare lett flera danspass inom Flens gymnastikförening men för Josefina Nicklasson är uppdraget nytt. Hon arbetar dock som lärare och är van med det pedagogiska arbetet. Tillsammans har de gått en grundkurs i barn- och ungdomsgymnastik och strax innan terminstart väntar en specifik utbildning i bamsegympa.

– Det är ett koncept som kommer med förslag på banor och liknande. Men det är egentligen skapat för treåring och uppåt, så vi får anpassa det hela lite, berättar Sofia Westerlund.

Tanken är att bygga upp utmanande och roliga banor längs den ena långsidan av hallen och att placera andra aktiviteter längs den andra.

– Kanske blir det en bowlingbana eller något liknande, säger Nicklasson.

Passen kommer att vara en timme långa och förhoppningen är att några av föräldrarna hjälper till att bygga upp banan innan start och att man kan dröja sig kvar för en gemensam frukstund efteråt.

– De barn som sedan ska sova middag mitt på dagen kommer förhoppningsvis sova väldigt gott, säger Nicklasson.

De hoppas att deras initiativ ska sporra andra till liknande påhitt som gör kommunen till en roligare plats att bo i.

– Om man har ett barn som till exempel gillar att spela volleyboll kan man ta kontakt med en förening och starta upp någonting genom dem, säger Westerlund.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Matilda Kvarnström Lantz