De firar tre decennier av skapande

Sörmländska konstnärsgruppen Frejas frön fyller 30 år i år.

3 september 2019 21:26

En utställning på Galleri Villåttinge i Flens bibliotek 1989 var starten. Året innan hade grafikern Christina Lindblom och IngerLinnea Carlsson, som målar med olja och krita, pratat om att göra något tillsammans.

Fruktbarhetsgudinnan har fått ge namn åt gruppen Frejas frön.

– En kollega sa att "Freja sår frön". Vi fastnade direkt! Det är lätt att komma ihåg, säger IngerLinnea Carlsson.

Textilkonstnären Catarina Kvickström och keramikern AnnMargret Johansson har tidigare varit med i gruppen. Inger Hahn-Redin kom med 2005.

– Jag är skulptör, jobbar med järn och gammalt skrot, säger hon.

Gott om material finns i närheten i den historiska bruksmiljön i Hälleforsnäs, där hon och IngerLinnea Carlsson har sina ateljéer. Christina Lindblom har sin verkstad hemma i Flen.

Att verken som hänger på väggen kompletteras med skulpturer som står på golvet i lokalen skapar en spänning i utställningen. Konstnärerna skapar självständigt och utan någon förutbestämd röd tråd.

– Vi känner varann så bra att vi vet att verken lyfter varandra, säger Christina Lindblom.

51 utställningar har det blivit för Frejas frön och fler väntar. De har deltagit i omkring 100.

Från början var efterfrågan på konst större. Omkring 2010 kan de se en brytpunkt; sedan dess har fler besparingar gjorts och konsthallar har fått läggas ned.

– Det är lite märkligt för utan konst och kultur skulle världen vara så fattig. Kultur gör oss friskare, säger Christina Lindblom.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulrica Andersson