Biodlarföreningen bjuder in till familjedag

En surrande liten filur med hot om ett svidande stick eller en avgörande aktör för så väl honungsproduktion som pollineringen av fruktträd och jordbruksgrödor? På lördag bjuder Flensbygdens biodlarförening in till en familjedag för att öka intresset och kunskapen om de små randiga insekterna.

14 juni 2019 21:16

Förra sommarens nio kupor gav Elisabeth Bergqvist över 300 kilo honung. Dessutom njuter hon av att vårda insekterna som är utplacerade på tomten och beskriver dem som sina husdjur.

– Jag älskar mina bin. Jag kan ta en stol och bara sätta mig här, säger Bergqvist, som är ordförande i Flensbygdens biodlarförening, och demonstrerar i grönskan.

– Så sätter jag mig här mot flustret, ingången till kupan, och så sitter jag här och bara tittar. Det är precis som när man lyssnar på vatten eller tittar in i en brasa, det är otroligt meditativt och avkopplande. Och när jag håller på med mina bin kan jag koppla bort allt annat, säger hon.

Under familjedagen på Öjatorpets bigård kommer barn få testa skyddsoveraller som används vid hantering av bin och få chans att “hälsa på” i kuporna. Dessutom blir det korvgrillning och runtvisning på gården. Förhoppningen är att fler ska få upp ögonen för bin och biodling, speciellt barn.

– Det handlar om världens mat, det handlar om vad vi köper i affären och om att bli mer medvetna om att vi kanske inte kan köpa de frukter vi är vana vid i framtiden, äpplen måste också pollineras för att få en viss storlek, säger Elisabeth Bergqvist.

Biodlarföreningen har funnits sedan 1924 och de senaste åren upplever medlemmarna ett rejält ökat intresse.

– Det är en jätteökning, det har blivit en innegrej. Det är många privatpersoner som ringer och ber om att få ha en bikupa i sin trädgård, men det här är djurhållning och ett året runt-arbete, säger Bergqvist.

Tillsammans med ABF ordnar de en nybörjarkurs i biodling som startar i början av året. I år har de haft sju deltagare som lär sig om bihållning och om honungsproduktion.

Elisabeth Bergqvist har flera idéer om hur man skulle kunna integrera biodlingen mer i samhället. Till exempel med kupor på kommunhuset, på skolor och förskolor.

– Det skulle ge både respekt och förståelse för bina. Och barnen skulle lära sig om hur det går till när man får honung, säger hon.

Hon tycker att vi har mycket att lära av bina, som bara lever en månad och har olika arbetsuppgifter beroende på vilket stadie i livet de är i. Dels om samarbete men också om att leva tillsammans i harmoni.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Matilda Kvarnström Lantz