Två personer, en 23-åring och en 27-åring, åtalas vid Nyköpings tingsrätt, misstänkta för mordbrand och anstiftan till mordbrand i ett garage i Flen i fjol.

I mars i år, när utredningen nästan var klar, dök ny bevisning upp i häktet i Nyköping. En kalender hittades i ett skåp som hörde till cellen där 23-åringen som misstänks för anstiftan till mordbrand suttit. Noteringar är skrivna på 18 av kalenderns sidor och ofta tycks det handla om listor på saker att göra. 

En av "att göra-listorna", där vi kallar 27-åringen för AA, lyder: "Förgifta hundarna. Ring socialen. Fixa pengar – ge AA jobbet. Bränn upp BB:s port. Betala AA att göra det eller betala CC. Hämnas på DD. Hur? BRÄNN EE:s LGH". Andra anteckningar lyder: "Be FF bränna upp EE:s lägenhet i utbyte mot pengar och hans skuld", "lär dig kemi i Häktet" och "koka meth". 

En annan anteckning lyder: "Hämnd. Be DD göra det, sätt dit DD". 

I kalendern finns också framtidsplaner, med förslag på olika sätt att försörja sig: 

"Internet butik, aktiemäklare, aktier, hyra lägenhet, råna GG, råna HH & DD, analytiker". 

Sune Asp är utredare vid polisens avdelning för grova brott. Han blev förvånad när Kriminalvården lämnade över kalendern. 

– Jag tänkte "vad fasen är det här?". Kriminalvården uppmärksammade att det stod om hot och hämnd i den, men de kände inte igen namnen. Men det gjorde ju jag. 

Sune Asp konstaterade att innehållet i kalendern var ganska spretigt. 

– Det är så blandat, det står internetbutik, aktiemäklare och sedan förslag på personer att råna. 

Eftersom kalendern tycks handla om planer och inte om fullbordade brott, har polisen inte lagt så mycket tid på noteringarna.  

– Det är så abstrakt, det är väldigt svårt att utreda när inget av det här satts i verket. Det vi gjort, förutom att ta in kalendern i protokollet, är att vi vidtagit skyddsåtgärder när det gäller målsägaren, som mordbranden riktade sig mot. 

Ska man tolka innehållet i kalendern, fortsätter Sune Asp, går det ut på att en person, DD, ska få betalt för att hämnas på målsägaren, mannen vars hus skulle brännas. Därefter ska DD "sättas dit" för det. 

Flera noteringar handlar dessutom om att hämnas på "DD", en person som polisen inte kunnat identifiera. Men kalendern har inte haft någon större betydelse för utredningen, delvis eftersom den hittades när förundersökningen i princip var klar.