Här är jag nu, tillbaka som lokalredaktör på Kuriren i Flen, min gamla hemkommun. Jag och min familj har vänt upp och ned på tillvaron totalt och hoppas nu att livet ska skramla ned på exakt rätt plats.

Det är det läskigaste vi någonsin har gjort, men jag har en stark känsla av att det också är ett av våra bästa beslut.

Nu ser jag fram emot att få återupptäcka min gamla kommun, stifta nya bekantskaper och dela med mig av platsen jag har längtat hem till – och försöka ta reda på varför vissa negativa mönster verkar svåra att bryta här.

Artikelbild

| Matila Kvarnström Lantz, ny lokalredaktör på Eskilstuna-Kuriren i Flen.

Jag är uppvuxen i Årdala och gick mina första skolår på Sigridslund, där jag de senaste somrarna har druckit kaffe och ätit våfflor tillsammans med min dotter när vi har tillbringat ledigheten i ett 1800-talstorp strax intill.

Under högstadie- och gymnasietiden tillbringade jag många timmar på skolbussen över Forssas slingriga vägar. Först för att läsa musikklass och sedan för sam-mediaprogrammet i Flen. Några år senare testade jag mina vingar som sommarvikarie på just Eskilstuna-Kuriren och blev då ännu mer motiverad att skaffa mig en ordentlig utbildning inom yrket.

Jag läste några kurser samt ett program i journalistik i Stockholm – men lärde mig minst lika mycket under mina somrar på Götgatan 2 – och hamnade sedan på TT Nyhetsbyrån. Efter att ha bevakat världsnyheter i ett rasande tempo i några år ska det bli härligt att få zooma in på vardagliga detaljer, möta människor öga mot öga och lyfta på de stenar man ofta bara skyndar förbi.

Inte minst längtar jag efter Båvens klara vatten, ekskogarna i Sparreholm, utsikten från Oxbro, doften av myr vid spången i Hälleforsnäs och till min alldeles egna trädgård.

Det är härligt att vara hemma.