Zanna blev nedslagen och rånad i Sveaparken

För en dryg vecka sedan blev Zanna Björnsdotter rånad och misshandlad i Sveaparken. Hon är en i raden av drabbade i Flen och nu vädjar kommunen om insatser från polisen.

Trygghet-141125-fle-db-1.jpg

Trygghet-141125-fle-db-1.jpg

Foto:

Flen2014-11-27 12:55

Klockan var halvfyra på eftermiddagen den 17 november. Zanna Björnsdotter var på väg hem från ett besök på vårdcentralen i Flens centrum och tog som så många gånger förr vägen genom Sveaparken. När hon hade kommit halvvägs genom parken mötte hon två män som frågade henne var hon bodde.

– Det kändes obehagligt så jag svarade inte utan fortsatte gå, säger Zanna.

I nästa sekund greppade den ena mannen tag i Zannas handväska, när hon inte släppte taget fick hon ett slag i ansiktet av den andra mannen. Allt går fort och efter slaget försvinner männen från platsen med Zannas väska. Zanna tog sig hem, polisanmälde händelsen och dokumenterade dagen efter sina skador. I dag har hon inte längre några synliga ärr, men händelsen har satt djupa mentala spår.

– Det tog en vecka innan jag överhuvudtaget vågade gå ut och jag går fortfarande inte ut när det är skymning. Jag hade ändå tur i oturen, att det inte blev värre än det blev, men det sitter fortfarande kvar, säger Zanna.

Den senaste tiden har det inkommit ett flertal anmälningar om personrån och misshandel i Flen och dessutom har moskén på orten utsatts för skadegörelse ett antal gånger. Zanna är oroad över utvecklingen och tror att det krävs mer belysning i Sveaparken och andra mörka platser samt ökad närvaro av polisen.

– Oavsett om man är tjej eller kille ska man kunna gå genom Sveaparken utan att känna sig otrygg. Vi måste göra någonting åt det här tillsammans och jag har planer på att arrangera en ljusmanifestation. Det behövs, för nu får det vara nog, säger Zanna.

Den ökade brottsligheten har inte gått kommunalrådet Jan-Erik Larsson (S) förbi. Han skickade nyligen ett brev till polismästaren i Sörmland där han beskriver hur otryggheten sprider sig i Flen. Han menar i brevet att antalet skadegörelser, hot, våld och droger har ökat i Flen med omnejd. Brevet kom till efter ett möte med Brottförebyggande rådet, BRÅ, representanter för Flens Moské, räddningstjänsten, politiker och civila.

– Vi har uppmärksammat att det finns en del oroshärdar och problem. Det är viktigt att vi tydliggör vilka som har ansvar för vad, säger Jan-Erik Larsson.

Flens kommun vill få till ett tydligare samarbete med polisen som måste jobba mer förebyggande när det gäller hatbrott, som har drabbat Flens Moské, samt vara mer synlig i framförallt Flens tätort. Det är beskedet som riktas till polismästaren.

– Polisens närvaro här är låg, de behöver synas mer. Vi vill inte att det eskalerar som man har sett på vissa ställen med rejäla motsättningar och stora narkotikaproblem bland unga som är svårt att handskas med. Det gäller att säkra upp så att Flen inte glöms bort, säger Jan-Erik Larsson.

Den politiska majoriteten vill den kommande mandatperioden satsa en miljon kronor på att öka tryggheten och säkerheten i kommunen. Enligt Jan-Erik Larsson handlar det mycket om att skapa dialog mellan grupper i samhället.

– Många problem och funderingar är kopplat till integration och otrygghet mellan svenskfödda och nyanlända. Vi måste jobba med tillit, kontaktskapande och skapa en bra dialog mellan grupper. Bland annat med att jobba med olika föreningar och studieförbund och där behöver vi en samordning, säger Jan-Erik Larsson.

När det gäller upplysning så finns det planer hos kommunen att förbättra eller byta ut befintlig belysning runt om i Flen. Dessutom ska en ansökan om att få sätta up övervakningskameror vid järnvägstunneln skickas in till länsstyrelsen.

– Vi har ansökt tidigare, men då hade det inte hänt någonting så ansökan avslogs. Men nu ska vi söka igen. Det är mycket i förebyggande syfte, precis som med fartkameror, säger Jan-Erik Larsson.

Han hoppas få till en dialog med polisen där de gemensamt kan se över var insatser behövs och vem som har ansvar för vad.

Känner du dig trygg i Flen?

– Ja, det gör jag. Jag vistas sällan ute på kvällar och helger, men när jag väl gör det känner jag ingen otrygghet. Men jag förstår om människor kan göra det när de rör sig i oupplysta områden och det måste vi förebygga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om