Att finna en ny väg i arbetslivet är en utmaning och för att stötta dem som redan har lämnat, eller som ska sluta på Ericsson, bildades nyligen Framtidscenter, ett samarbete mellan omställningsorganisationerna TRR Trygghetsrådet, Startkraft och Ericsson.
Flera deltagare har valt att studera vidare och får utbildningen betald inom ramen för omställningsprogrammet.
– Det unika med det här är att det är en hel grupp, ofta söker folk på egen hand men det har uppstått en stor efterfrågan för den här utbildningen, främst från personer som varit intresserade tidigare men haft svårt att få till det inom den offentligt finansierade utbildningen, säger Cecilia Franssén, projektledare på Framtidscenter.
På Framtidscenter får de inskrivna rådgivning och har nära till representanter från de berörda fackföreningarna. Centret är också tänkt att fungera som en servicecentral för arbetsgivare som söker personal.
– De som är inne i omställningsprogrammet har kontakter med rådgivare på Startkraft och TRR Trygghetsrådet. De diskuterar sina intressen och tankar om framtiden och får stöttning i nya karriärmöjligheter. Att utbilda sig är en väg framåt, säger Cecilia Franssén.
Det är MedLearn i Flen som står för utbildningen som startar nästa onsdag och omfattar cirka 77 veckor.
– Det är en gedigen uppgift och jättebra för oss. De är här en dag i veckan och resten av tiden läser de på distans och många kommer att sitta tillsammans i samma lokal i Katrineholm, säger Marie Brännman Karlsson, lärarassistent och APL-samordnare på MedLearn som har sammantaget närmare 150 elever på sina kurser.
Utbildningen innefattar ett grundpaket som samtliga läser innan de väljer specialinriktning och även fyra veckors praktik. Enligt Marie Brännman Karlsson lär det finnas gott om arbetstillfällen efter kursen.
– De ropar efter undersköterskor även om jag har hört om en del som kommer in på timmar. Men det kan också vara ett bra första sätt för dem att komma in i det nya yrket, säger hon.