I dagarna får alla i länet hem ett brev där man uppmanas välja vårdcentral. Det går att välja vilken vårdcentral som helst i Sörmland, men vill man ha en vårdcentral i Flens kommun finns det tre alternativ: Vårdcentralen Flen (nuvarande vårdcentralen på Orrögatan), Vårdcentralen Centrum Flen (nya vårdcentralen på Drottninggatan) och Vårdcentralen Malmköping.
Övermäktig uppgift
Vårdcentralen Malmköping och Flen drivs båda av landstinget. På en del brev står att Vårdcentralen Flen ska drivas av Vita vård AB, då vissa brev trycktes innan förhandlingarna lagts ner. Anledningen till att Vita vård inte tar över driften av vårdcentralen vid årsskiftet som planerat var oenighet om rehabenheten med dess extra hyreskostnader skulle ingå i köpet.
- Det blev ett större åtagande än vad de räknat med. Om vi skulle ha gjort om upphandlingen skulle det utsätta personalen för mer stress och därför drivs vårdcentralen tills vidare i offentlig regi, säger Mats Henningsson.
Bolaget Vårdcentralen Flen AB lade också ett bud på Flens vårdcentral, men när de kom tvåa i budgivningen efter Vita vård startar de i stället en ny vårdcentral i gamla polishuset i Flen. Vårdcentralen Centrum Flen är det enda privata alternativet i kommunen och ska drivas av distriktsläkarna Kaj Possler och Tore Olsson. Centrum öppnar först den 1 mars, och de som väljer att lista sig där kommer under årets första två månader att få gå till Vårdcentralen Flen.
Konkurrenssituation
Mats Henningsson tror att vårdcentralerna i Flen kommer att behöva se besökarna som kunder om de ska överleva.
- Vi brukar räkna med att en vårdcentral ska ha 10 000–12 000 invånare i upptagningsområdet. Om vi räknar bort Malmköpings vårdcentral och invånarna som hör till den blir det ungefär 5 500 invånare per vårdcentral i Flen. Det kommer att bli en klar konkurrenssituation, som kan gynna Flensborna.
Till informationstelefonen för Hälsoval Sörmland har det ringt in många som önskat att det låg ett frankerat svarskuvert i brevet i stället för att man ska lämna in det på en vårdcentral eller frankera ett kuvert själv.
- Det var kostnadsmässigt omöjligt. Vi hade också gärna velat att det stod i varje brev vilken vårdcentral man tillhör för tillfället men det blev också för dyrt, säger Mats Henningsson.
Stor omdaning
Från det att landstingets politiker beslutade om vårdvalen har det tagit ungefär ett halvår tills att blanketterna skickades ut, och till nyår ska valet vara klart.
- Det är den största omdaningen i primärvårdens historia, och samtidigt öppnar fyra nya vårdcentraler i länet. Jag hade önskat att vi hade haft mer tid, men jag tycker ändå att valet känns spännande och kul, säger Mats Henningsson.
Josefin Falk