Tre skolor ska bli en – rektor ska rekryteras

Tre skolor ska bli en. Stenhammarskolans lågstadium, mellanstadium och högstadium kommer framöver inte bara dela lokaler, utan även organisation och rektor. Snart börjar rekryteringen för den nya skolan.

Henrik Ljungqvist är övertygad om att den nya organisationen kommer att bli ett lyft även för elevhälsan, som får färre skolledningar att samarbeta med.

Henrik Ljungqvist är övertygad om att den nya organisationen kommer att bli ett lyft även för elevhälsan, som får färre skolledningar att samarbeta med.

Foto: Magnus Ornhammar, Matilda Lantz

Flen2022-08-20 18:03

Sedan i februari arbetar Henrik Ljungqvist som verksamhetschef för förskola, grundskola, gymnasium och måltidsservice. Han kommer närmast från Ronnaskolan i Södertälje, där han var rektor i drygt sju år.

På plats i Flen reagerade han ganska snart på det faktum att Stenhammarskolan är uppdelad i tre organisationer. När en av de tre rektorerna, högstadiets Axel Lagergren Jernselius bestämde sig för att sluta, fick Ljungqvist tillfälle att initiera en förändring. Tajmingen var kanske inte helt optimal, men i dag är Ljungqvist glad över att ha satt det hela i rullning.

– Det är ju inte så himla kul att komma in som ny chef och bara efter ett par månader bestämma att man ska göra om, det var inte meningen. Men samtidigt kan jag inte rekrytera en chef för högstadiet, som sen kanske får ett annat uppdrag. Eller inte vara kvar.

För när förändringen genomförs kommer en ny rektor att rekryteras.

undefined
"Personalen, de befintliga skolledarna och de fackliga organisationerna är med på det här. De förstår värdet av det, även om rektorerna som inte kommer kunna fortsätta kanske känner en sorg. Men de förstår att det behöver göras. Det finns ingen konflikt i det här", understryker Henrik Ljungqvist.

När de mindre skolorna i tätorten lades ner 2018, och man samlade de tre Stenhammarskolorna i ett gemensamt bildningscentrum formulerade politikerna bland annat ett mål om samverkan i de nya skolorna.

– Man vill ju se samordningsvinsterna när man gör en sådan satsning, sammanfattar Ljungqvist.

Dessa anser han blir större om alla ingår i samma organisation.

– Jag tycker inte att det känns relevant i skolsverige i dag, att ha tre olika skolor i samma byggnad.

undefined
När rektor Axel Lagergren Jernselius lämnar Stenhammarskolans högstadium den sista september tar biträdande rektor Natalie Österberg över som tillförordnad rektor i väntan på den nya organisationen och dess nya rektor.

Han framhåller vikten av struktur för eleverna och är övertygad om att den nya organisationen kommer ge bättre förutsättningar till det.

– Det skapar en trygghet på en skola, att man känner igen sig i strukturerna från det att man går i förskoleklass till nian, säger han.

Tanken är att lärarna ska göra ungefär lika, vilket klassrum eleven än kommer till.

– Och det är lättare om man har en rektor istället för tre som kanske har olika pedagogiska tankar och idéer.

Ljungqvist ser också fördelar i att samtliga anställda kommer ingå i samma organisation, då man kan lösa bemanningsfrågor inom den större personalgruppen.

undefined
Henrik Ljungqvist riktar stort beröm till politikerna i kommunen som han upplever är ödmjuka inför att saker behöver förbättras och utvecklas. "De är uppriktigt nyfikna, vill veta mer och stötta och hjälpa oss. Vi har ett otroligt bra samarbete och det har jag inte sett på alla ställen jag har varit på tidigare", säger han.

Rekryteringen väntas starta under tidig höst, men Ljungqvist är tydlig med att man inte kommer att stressa fram en ledare för den nya stora organisationen. Dyker rätt person upp kan det bli aktuellt att verkställa det nya redan vid årsskiftet, annars blir det i samband med nästa läsår.

– Om vi inte hittar den personen vi vill ha och verkligen behöver för det här utvecklingsarbetet så väntar vi.

Sedan blir det upp till den nye rektorn att utforma sin organisation, men Ljungqvist ser det som självklart att det behövs mer än en biträdande rektor för att lyckas med uppdraget.

– Ledarskapet på en skola är oerhört viktigt. Lärarna är väldigt viktiga, men har man inte ett bra ledarskap som är tydligt och är närvarande i verksamheten så kommer inte skolan utvecklas.

Så vilken typ av rektor vill man hitta? Ljungqvist målar upp visionen: Någon med ett tydligt ledarskap och med en tydlig pedagogisk idé om hur man kan driva, utveckla och förvalta en så stor skola. Och som dessutom har erfarenhet av att arbeta i mångkulturella miljöer.

– Jag vill också ha en rektor som kan styra med hjärtat, som är relationell och kan samarbeta. Med kollegor, men framför allt när det gäller att vara närvarande för att bygga relationer med elever. Man måste ha hjärta för att kunna jobba i en organisation som den här.

Skolorna i tätorten Flen

Förutom den privata Ålidenskolan finns de tre skolor som snart ska bli en: Stenhammarskolan F–3, Stenhammarskolan 4–6 och Stenhammarskolan 7–9. De samarbetande skolorna har gått under namnet Stenhammarskolan bildningscentrum.

Fram till sommaren 2018 var låg- och mellanstadieeleverna utspridda på tre mindre skolor: Söderskolan, Nybbleskolan och Lötenskolan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!