För några veckor sedan hamnade kommunen i blåsväder när affischer med felaktig text om vegetarisk mat ledde till att lantbrukare kände sig motarbetade. Händelsen var bara den senaste i raden av incidenter som gör att både Sabina Dernelid och Rose-Marie Fältskog, tjänstemän i Flens kommun, fått en bistrare syn på sitt arbete i offentlig förvaltning.
– Det känns ibland som människor utgår från att man vill göra dem illa när det är precis tvärtom. Man är bara människa och klart man kan göra fel men när man jobbar som tjänsteman är det en yrkesstolthet att man faktiskt vill jobba för invånarna, det är därför jag är här, säger Rose-Marie Fältskog.
Varför tror du att folk reagerar så starkt när ett fel inträffar?
– Det är lite vi och dem på kommunhuset men det stämmer inte riktigt. Jag är också kommuninvånare och jobbar för mig och alla andra, säger Rose-Marie.
Sabina Dernelid är orolig att det negativa tonläget i kommentarsfält och diskussioner på internet gör Flens kommun mindre attraktiv och kan försvåra rekryteringen av behöriga lärare.
– Alla ser det som skrivs och att berätta det positiva känns ibland meningslöst när så många skriver att allt är dåligt. Att läsa att vi som jobbar här är inkompetenta gör inte saken bättre och det leder inte till någon förbättring. Som förälder är jag orolig för vart vi är på väg för jag tror att vi riskerar att skrämma bort kompetenta medarbetare om klimatet hela tiden blir hårdare.
Hon hade önskat att fler tog chansen och hörde av sig direkt till kommunens synpunktshantering, att man utnyttjar möjligheten att påverka och inte bara för sitt engagemang på nätet.
– Men då med frågor, konstruktiv kritik och idéer som kan bidra till verklig förbättring. Det finns massa sätt att påverka på ett konstruktivt sett, många förstår nog inte vilken enorm makt de har när de skriver eller gillar något på Facebook men det blir negativ påverkan. Jag tror det allmänt behövs mer kunskap om hur en kommun arbetar, vi har politiker som beslutar saker men sen har vi också lagar vi måste följa. Ett beslut kan vara taget för ett år sedan och när det sedan verkställs kommer reaktionerna och då blir det svårt att hantera, säger Sabina.
I dag räcker ett socialt mediekonto för den som vill ha en egen kanal att uttrycka sina åsikter i. Tanken att alla deltar är så god och demokratisk som någon, men det är via de sociala medierna som Sabina och Rose-Marie ser att missnöjet yttras i en allt hårdare ton.
Vid några tillfällen har inläggen övergått i personangrepp och till och med hot.
– När man hänger ut andra tycker jag det går för långt. Det gör att folk tystnar och inte vågar ta upp positiva saker och gå emot när många skriver negativt. Vi börjar leva farligt när ingen vågar säga emot och det inte blir en diskussion. Kränkningar och hot är aldrig okej, säger Sabina.
Ingår det inte i ert jobb att kunna ta kritik?
– Klart man ska få säga vad man tycker och jag blir glad när jag får synpunkter, då får man en möjlighet att berätta om hur det ligger till. Klart att lite får man ta men hot och uthängning ska inte accepteras. Har man undertecknat något ska kunna ta emot frågor och ha en dialog, säger Rose-Marie.
Vad kan kommunen själv göra?
– Jag är kommunikatör och ska kommunicera hur det går till. Om kommuninvånaren inte upptäcker något förrän det ska verkställas, då har ju vi brustit. Vi ska kommunicera innan om vilka beslut som ska tas och då har man chans att påverka, när beslutet är taget är det för sent, säger Rose-Marie som spår en dyster framtid.
– Man tystas och blir försiktig i vad man kan säga och göra och det är definitivt inte bra. Jag väljer att gå en annan väg och att inte vara en del av Flens kommuns samhälle.
– Jag vill ju fortfarande tro att om alla drog lite mer åt samma håll och påverkade där det går att påverka kan man gå så otroligt långt och tillsammans bygga någonting jättebra. Tekniken gör det lättare att sprida hatet men också att det blir mycket större tillgång till information och utbildning, säger Sabina.