Theo, 3 år, skickades hem - trots benbrott

Treårige Theo Mc Geough blev hemskickad från Kullbergska trots att han hade en nyckelbensfraktur. Nu kräver hans föräldrar att sjukhuset förbättrar sin policy mot barn.

Flen2013-12-10 09:00

Torsdagen den 28 november blev Theo Mc Geough pågungad när han befann sig på dagis i Flen. Personalen på dagiset uppfattade aldrig olyckan, men ringde ändå efter Theos föräldrar omgående.

— Han var varm och gnällig så de trodde att det var feber som var orsaken. Men när jag lyfte upp honom började han skrika jättemycket och klaga på att han hade ont, säger Theos pappa Erik Mc Geough som tycker dagispersonalen agerade helt rätt.

Väl hemma somnade Theo snabbt efter att ha fått en värktablett, men när han senare på kvällen vaknade klagade han återigen på smärta och kunde visa var det gjorde ont. Då valde Theos mamma Desirée Mc Geough att ta sin son till akuten på Kullbergska sjukhuset på inrådan av sjukhusupplysningen.

— Då började allt det konstiga. Familjen före i kön hade ett barn som klagade över magsmärtor. Till dem sa sjuksköterskan att det förmodligen var magsjuka och det ville man inte ha på sjukhuset så de skulle åka hem. Familjen fick inte ens träffa en läkare, säger Erik Mc Geough.

När det var Theos tur var bemötandet detsamma enligt Erik Mc Geough.

— Sjuksköterskan rörde bara vid Theos underarm och konstaterade att ingenting var brutet. Vi skulle åka hem och ta kontakt med vårdcentralen i stället. Theo fick inte ens ta av sig jackan.

När de dagen efter gick till sin vårdcentral i Flen, efter att Theo hade varit vaken hela natten, fick de omgående en remiss till röntgenavdelningen på Kullbergska. Där konstaterades att Theo hade en fraktur på sitt ena nyckelben.

Erik Mc Geough är starkt kritisk till Kullbergskas bemötande när det gäller barn. När han för några år sedan sökte hjälp för sina tvillingsöner fick han till svar att Kullbergska saknar barnakutavdelning och att röntgen är stängd efter klockan 21, såvida det inte rör sig om något livshotande.

— Det kanske inte är en så stor grej, men det jag stör mig på är att de inte ens undersöker eller låter oss träffa en läkare när vi söker akut hjälp. Nästa gång kan det vara någonting värre.

Nu vill Erik Mc Geough se en förbättrad policy från Kullbergskas sida. Han är medveten om att sjukhuset har begränsade resurser och efterlyser därför ett större politiskt ansvar.

— De har sparat in på fel ställen och när politikerna drar in är det patienterna som drabbas. Det här handlar om alla som har barn, någon gång måste man säga ifrån. En vacker dag dör ett barn, då har det gått för långt.

Kuriren sökte under måndagen Maria Norström och Carina Karlsson-Friberg, som ansvarar för akutavdelningen på Kullbergska sjukhuset, utan framgång. Inte heller Diana Bornstein Welff, som är chef för barn- och ungdomsmottagningen, gick att nå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om