En vecka återstår av sommarlovet. Men när en del barn kommer tillbaka till skola och förskola har en del av deras barnskötare och elevhandledare slutat. 18 anställda har sagts upp men uppsägningstiderna är olika långa. I slutet av september kommer tolv att ha lämnat sina arbeten.
Men enligt barn- och utbildningschef Michael Martinsson ska uppsägningarna inte inverka på undervisningen och barnomsorgen.
Övertalig personal
- Förhoppningen är att det inte påverkar vår verksamhet någonstans. Vi har haft övertalig personal för att vi tvingats anställa på grund av arbetsrättsliga regler. Vi har nu också färre barn i skola och förskola än tidigare, säger Michael Martinsson.
Han förklarar vidare att det heller inte fanns några vikariat att placera de nu uppsagda på.
- Barn- och utbildningsförvaltningen har under flera år haft sjunkande sjuktal och färre anställda som är tjänstlediga. Tidigare har vi kunnat erbjuda tillsvidareanställda vikariat men det kunde vi inte nu.
Tufft år väntar
Barn- och utbildningsförvaltningen har alltså hitintills bara sagt upp folk på grund av övertalighet. Än så länge har inga varsel lagts inom skola och barnomsorg på grund av den ekonomiska krisen. Enligt Sveriges kommuner och landstings prognoser blir 2010 ett tufft år för kommunerna med minskade skatteintäkter.
- Jag ska inte föregå någonting men i alla lågkonjunkturer måste alla verksamheter, både privata och offentliga, se över sin ekonomi.