I veckan firades kemins dag runt om i landet och för sjätte året i rad samarbetade Prins Wilhelmgymnasiet med Stenhammarskolans högstadium. Tillsammans fick eleverna testa att framställa fosfat av rötslam från avloppsvatten och att odla kristaller av urinämnet urea.
– Ja alltså, det låter kanske snuskigt men det, karbamid, är ett bakteriereducerande ämne som används i bland annat tuggummi. Det är inte kiss, försäkrade högstadieläraren Arne Råberg.
Fosfor, som är ett viktigt näringsämne för växter finns nämligen i avloppsslam, men på grund av de föroreningar som det också innehåller går det inte att använda på åkrar. Exemplet visar hur man separerar de olika beståndsdelarna.
Gymnasieeleverna från naturprogrammet fick agera mentorer åt de gästande niorna. 15-åriga Maddie Rezae går på högstadiet men planerar att välja just naturlinje till gymnasiet.
– Det passar mig, jag är bra på biologi, kemi och matte, säger någon.
Även gymnasieeleven Sohan Abdourahman uppskattade temadagen och tyckte att kristallexperimentet var roligast.
– Det med fosfor var lite svårt och vi gjorde lite fel, säger hon.
Gymnasieläraren Peter Martinsson hoppas att temadagen ska ge mersmak både när det gäller forskning, kemi och naturvetenskap.
– Glädjen i att undersöka är jätteviktig och vi behöver verkligen fler naturvetare i det här landet. Det gäller att fånga upp eleverna redan i den här åldern, säger han.