Storsatsning på särskilt boende kan kosta en tredjedels miljard

120 nya lägenheter för äldre med särskilda behov ska byggas före 2030. Det är kontentan av socialförvaltningens förslag som socialnämnden beslutar om på onsdag.

Flen2017-06-16 06:46

Särskilt boende är till för den som inte längre kan få behovet av omvårdnad och säkerhet tillgodosett av hemtjänsten. På boenden finns det alltid personal på plats och de boende har sina egna lägenheter. Man måste ha ett biståndsbeslut i grunden för att få hyra en av de totalt 137 lägenheterna som finns i Flens kommun i dag.

Men den siffran kommer vara undermållig i framtiden, befolkningen lever längre och vårdbehovet ökar. I kommunen finns det i dag ungefär 1 000 personer som är 80 år eller äldre.

‒Med 2030 års perspektiv kommer vi ha 1 800 enligt den prognosen vi har. Vi fick uppdraget i september och har jobbat med behovsanalysen av vad vi behöver när det gäller lägenheter för äldre men även andra typer av boenden, säger Jukka Taipale, socialförvaltningschef.

Analysen och det färdiga förslaget vilar på tre perspektiv.

‒God ekonomisk hushållning, att det ska ge förutsättningar för god kvalité för våra brukare och att vi ska säkerställa vår kompetens och personalförsörjning framåt. Det kommer behövas väldigt mycket personal och samtidigt har vi stora pensionsavgångar.

Det är en gigantisk investering att bygga 120 lägenheter, Jukka Taipale kallar beslutet det enskilt största ärendet den här mandatperioden.

‒Det är det ärende jag varit med om på kommunen som är mest och bäst utrett. Nu har vi jobbat kommunövergripande i ett halvårstid. Vi har varit en grupp från socialen, en från samhällsbyggnad och en från kommunledningsförvaltningen som ska ta över stafettpinnen och bereda ärendet till kommunstyrelse och kommunfullmäktige. Sedan har både bostadsbolaget och fastighetsbolaget varit med.

Bygget ska ske i två etapper.

‒Den första är klar 2022 och den andra någonstans runt 2028. Så det är långa processer.

Kommer 120 platser att räcka?

‒Utifrån det vi vet nu om demografin och efterfrågan är den siffran rätt. Men vi stämmer av efter den första etappen och om behovet ökat kan vi utöka.

Men det kommer att kosta.

‒Vi har tittat på vad 60 platser skulle kosta med nuvarande byggkostnader och vi landar någonstans på mellan 160 och 165 miljoner i investeringskostnader.

Lägg därtill lika många boenden några år senare och kostnaden är uppe i 330 miljoner, förutsatt att byggkostnaderna stannar på samma nivå som idag, vilket är osannolikt.

‒Byggbranschen är konjunkturkänslig, nu kan entreprenörerna välja och vraka bland jobben och pressa upp priserna, säger Taipale.

Kan kommunen bära hela kostnaden själv?

‒Det finns investeringsbidrag från staten som täcker ungefär 10 till 15 procent. Men jag skulle tro att man läcker lite mer i bidrag för att få igång de här processerna som görs i många kommuner men jag tror inte att alla kommuner kommit så långt i planeringen som vi gjort.

Men nya boenden skulle också generera en stor mängd nya jobb, nära 100 stycken.

‒Det är undersköterskor först och främst men det finns även vårdbiträden och annan hälso- och sjukvårdspersonal. Som det är nu har vi många små enheter där personalen åker mycket emellan, det påverkar ekonomin och kostnaden per plats och enhet blir dyrare. Bygger man större har man mer tid för patienter, man får fler kollegor och det är lättare för oss att skapa heltidstjänster, säger Taipale som också ser fördelar i att kunna göra gemensamma aktiviteter och samla olika vårdkompetenser under boendets tak.

Grönviken i Hälleforsnäs och Hemgården i Malmköping föreslås flytta i den första etappen, boende där skulle alltså få första tjing på de nybyggda lägenheterna.

Arbetet med att ta fram detaljplanerna är redan i gång och man tittar på två platser.

‒Vi planerar för att bygga ut vid Slottsängen och rivning och nybyggnation vid Heden i Malmköping. Lägenheterna kommer förmodligen bli i två våningar, men det kan ändras längs planprocessens gång.

Flens kommunfastigheter AB äger alla kommunala verksamhetslokaler och det är också de som kommer att sköta upphandlingen för de nya boendena och stå för den konkreta byggprocessen.

‒Det är ofta standardiserade lägenheter på mellan 32 och 35 kvadratmeter och alltid för en person. Det är inga fyrabäddssalar som på 90-talet. Men om man vill ha parboenden ska vi kunna tillgodose det också, säger Taipale.

Socialnämnden behandlar ärendet på onsdag och det hamnar på kommunfullmäktiges bord tidigast i oktober.

Mångmiljonsatsning

Idag finns det 137 särskilda boenden i kommunen. Drejskivan, Solviken och Slottsängen i Flen, Hemgården i Malmköping, Grönviken i Hälleforsnäs och Åsen i Sparreholm.

Socialförvaltningens förslag skulle ge 120 boenden till i två etapper med mellan 40 och 90 i den första etappen.

Inriktningen är 60 boenden vid Slottsängen i Flen och 60 vid Heden i Malmköping.

Kostanden beräknas till cirka 330 miljoner, givet dagens byggkostnadsnivåer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om